Одузета 42 возила вриједна 200.000 КМ

Небојша Томашевић
Одузета 42 возила вриједна 200.000 КМ

Сарајево - Службеници управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) одузели су 42 аутомобила вриједна 200.000 марака са четири ауто-отпада на подручју Средњобосанског кантона.

Из УИО БиХ је саопштено да су возила одузета у акцији која је изведена у петак, суботу и јуче. Утврђено је да власници ауто-отпада који су их и увозили нису платили царине и порез на додатну вриједност (ПДВ). Ријеч је углавном о аутомобилима произвођача "Фолксваген" и "Опел", који су пронађени на ауто-отпадима у Витезу и Кисељаку.

- Возила су била припремљена за продају у дијеловима, а ријеч је о новијим моделима. Утврђено је да су власници ауто-отпада увозили аутомобиле са страним таблицама. Након тога би таблице враћали у земље поријекла возила, а возила су растављали и продавали - наведено је у саопштењу УИО БиХ.

Додаје се да су власници ауто-отпада на тај начин избјегли да плате законски прописане дажбине на увоз аутомобила.

У акцији откривања и одузимања возила, осим службеника УИО БиХ, учествовали су и припадници полицијских станица Кисељак и Витез.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић је казао да ће њихов Одсјек за истраге провјерити сва одузета возила и утврдити колика је штета по основу неплаћених дажбина.

- Тек након тога биће одлучено да ли ће власници ауто-отпада бити осумњичени за неко кривично дјело или прекршај, зависно од доказа. Против неких ће вјероватно бити поднесен извјештај Тужилаштву БиХ за утају пореза - казао је Ратко Ковачевић.

Слична акција одузимања већег броја аутомобила УИО БиХ спровео је и 2013. године. Тада су на подручју Тузле и Сребреника с ауто-отпада одузета 133 аутомобила за коју власници нису имали исправну документацију.

Ти аутомобили такође су увезени са страним таблицама, а затим растављани у дијелове и продавани. За њих власници ауто-отпада нису платили царине и порезе.

Покушај скривања

Извор близак истрази је казао да је током акције власник једног ауто-отпада, када је чуо за претресе, покушао да сакрије неколико аутомобила.

- Он за та возила није имао валидну документацију. Због тога је покушао да их сакрије, али то инспекторима УИО није промакло - казао је наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана