Одгођено поновљено суђење криминалистичким техничарима у случају „Давид Драгичевић“

Небојша Томашевић
Одгођено поновљено суђење криминалистичким техничарима у случају „Давид Драгичевић“

БАЊАЛУКА - Поновљено суђење криминалистичким техничарима Полицијске управе Бањалука Микици Маријанцу и Зорану Бошњаку, оптуженим за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић, одгођено је јер се у судници Основног суда није појавио другооптужени Бошњак због наводних психичких проблема.

Његов адвокат суду је доставио медицинску документацију у којој се наводи да Бошњак има здравствених проблема, те да није способан да прати суђење.

Судија Радмила Медаковић  је затим наложила медицинско вјештачење оптуженог како би  се утврдила оправданост данашњег одсуства са рочишта, те да ли је способан да учествује у суђењу у наставку поступка.

Према незваничним информацијама, здравствени проблеми Бошњака су почели након што је сазнао да је Окружни суд у Бањалуци укинуо ослобађајућу пресуду и поступак вратио на ново суђење.

Оптужницом je Маријанцу и Бошњаку на терет стављено да су бацили боксерице које су 25. марта 2018. године, након обдукције, скинуте с Давидовог тијела и пребачене у депозит ПУ Бањалука у просторију за сушење предмета, одакле су нестале.

Првостепеном пресудом су ослобођени оптужби због недостатка доказа.

-Ослобађају се кривице да су у намјери да спријече или отежају доказивање уништили предмет који служи као доказ-рекла је  у образложењу првостепене пресуде судија Медаковић.

Она је тада појаснила да је задатак суда био да овај предмет извуче из контекста цјелокупног догађаја, односно да суди искључиво по предметној оптужници и наводима из ње.

-Тужилаштво није успјело да докаже наводе оптужнице. Нису испуњена законска обиљежја бића кривичног дјела које им је стављено на терет. Није доказан умишљај, што је битно обиљежје, као ни саизвршилаштво - истакла је Медаковићева када је образлагала првостепену пресуду.

Ту пресуду је након жалби укинуо Окружни суд у Бањалуци и случај вратио на ново суђење.

Давид Драгичевић нестао је у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године,  а његово тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је смрт окарактерисала као задесну, да би три мјесеца касније Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци случај квалификовало као убиство.

Починиоци до данас нису откривени.

Истрагу је у априлу прошле године преузело Тужилаштво БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана