Одбјегли дилер из Требиња деценију глумио грађевинца

Небојша Томашевић
Одбјегли дилер из Требиња деценију глумио грађевинца

Бањалука - Александар Рикало (31) из Требиња, осумњичени за шверц кокаина у случају "Леотар" ухапшен је након деценије скривања по градилиштима Њемачке и Црне Горе, сазнаје "Глас Српске".

Из Републичког тужилаштва, наводећи иницијале, саопштили су да је Рикало ухапшен 12. јануара у Црној Гори на основу међународне потјернице гђе се донедавно налазио у екстрадиционом притвору, а потјерница за њим расписана је 11. фебруара 2010. године на основу наредбе Окружног суда Бањалука. За Рикалом се трагало од 11. септембра 2009. године када је расписана централна потјерница док се по сазнањима полиције и тужилаштва налазио у БиХ. Након информације да је побјегао ван земље расписана је и међународна потрага.

"Глас Српске" сазнаје да је Рикало властима БиХ изручен 26. априла и преузет је на међународном прелазу Клобук, након чега је пребачен у Републичко тужилаштво гђе га је саслушао тужилац Слободан Ћелић који је задужен за овај предмет.

- Након испитивања републички јавни тужилац предложио је одређивање једномјесечног притвора за А. Р. због бојазни од бјекства због тежине кривичног ђела. Осумњичени се десет година налазио у бјекству у Њемачкој и Црној Гори. Теретимо га да је као члан злочиначког удружења са већ осуђеним припадницима учествовао у продаји, преносу, набавци и куповини кокаина на подручју Требиња - саопштено је из Републичког тужилаштва.

До закључења овог броја "Гласа Српске" бањалучки Окружни суд није био донио одлуку о притвору.

Незванично сазнајемо да је Рикало након бијега из БиХ отишао у Њемачку гђе се запослио у грађевинској фирми.

- Радио је по разним градилиштима и тако је успио да се крије од полиције и избјегне хапшење. Повремено је боравио и у Црној Гори гђе је недавно откривен и лоциран - казао је извор близак истрази.

Према његовим ријечима до краја маја Републичко тужилаштво би требало да подигне оптужницу против Рикала. Он је у шверцу кокаина учествовао са Николом Шарабом и још 11 лица који су правоснажно осуђени на 66 година затвора због тога.

У овом предмету бањалучки Окружни суд 31. децембра 2009. године 12 оптужених био је осудио на 89 година затвора, али је Врховни суд РС након жалби, у јулу 2010. године те казне умањио на 66 година. Првооптужени Никола Шараба, означен као организатор злочиначке групе за препродају дроге правоснажно је осуђен на 10 и по година робије умјесто ранијих 12 и по. Николин брат Ристо Шараба  осуђен је на шест година, а Саво Јелачић и Игор Мастиловић на по седам година затвора. На по пет година затвора  осуђени  су Јово Шишковић, Недељко Додиг и Немања Ћећез  из Гацка. Драган Савовић добио је  пет и по година, а  Василије Шпирто четири и по године. Предраг Рађен и Никола Крњеушић осуђени су на по четири године робије. Најмању казну од три и по године добио је Коста Шекарић. Према пресуди ова злочиначка група се бавила препродајом кокаина на ширем подручју РС од 13. фебруара до 30. маја 2008. године. Сваки члан удружења имао је унапријед одређене улоге и задатке чију је активност. Сви осуђени су ухапшени крајем августа 2008. године у акцији под називом "Леотар". Александар Рикало је тада избјегао хапшење током спровођења акције.

Одијело

Александар Рикало са собом је из екстрадиционог притвора у Црној Гори у Републику Српску донио двије огромне вреће одијела и личних ствари. Са тим стварима у петак је и доведен у бањалучки Окружни суда на рочиште о одређењу притвора. Прије него је одведен у судницу пред вијеће и тужиоца судски полицајци су детаљно прегледали његове ствари за што им је требало најмање пола сата с обзиром на обимност ствари.

Осуђени  дужина затворске казне (у годинама)

Никола Шараба - 10 и по

Ристо Шараба - шест

Саво Јелачић - седам

Игор Мастиловић - седам

Јово Шишковић - пет

Недељко Додиг - пет

Немања Ћећез - пет

Драган Савовић - пет и по

Василије Шпирто - четири и по

Предраг Рађен - четири

Никола Крњеушић - четири 

Коста Шекарић - три и по

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана