Одбијен приједлог Тужилаштва за притвор Сене Хамзабеговић

Срна
Одбијен приједлог Тужилаштва за притвор Сене Хамзабеговић

САРАЈЕВО- Суд БиХ је одбио приједлог Тужилаштва БиХ да одреди притвор Сени Хамзабеговић, осумњиченој за финансирање терористичке активности, те су јој одређене мјере забране напуштања мјеста пребивалишта, путовања и привремено одузете путне исправе.

Тужилаштво је тражило притвор за Хамзабеговићеву, која осим БиХ има и држављанство Швајцарске, због опасности од бјекства, као и бојазни да би на слободи могла починити ново кривично дјело, што је Суд БиХ одбио.

Осумњичену су 11. маја 2021. на тузланском аеродрому ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа), те извршили претрес на једној локацији у Тузли гдје су откривени и привремено одузети предмети који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку, преноси Бирн.

Тужилаштво је раније саопштило да Сипа, заједно са партнерским агенцијама у БиХ и иностранству спроводи истрагу током које су прикупљени докази да је осумњичена, у више наврата од 2013. до 2018. године, учествовала у прикупљању и пружању финансијске помоћи за држављане БиХ који су боравили на страним ратиштима Сирије и Ирака, иако је знала да се боре на страни оружаних формација такозване "Исламске државе".

Осим тога, прикупљени су докази да је осумњичена у неколико наврата супругу Мурадифу Хамзабеговићу, који је био високопозиционирани припадник оружаних формација, а који је у бјекству, просљеђивала новац иако је знала да ће бити кориштен за финансирање терористичких група и њихових активности.

Прикупљени су и докази да је осумњичена боравила на подручју Сирије, да је била у контакту са држављанима БиХ на том подручју и да је знала у које сврхе се користи новац који је просљеђивала.

Сена Хамзабеговић је у септембру 2011. осуђена по споразуму о признању кривице на условну казну од једне године због припадности организованој групи која је кријумчарила држављане БиХ у Швајцарску, а изречена јој је и новчана казна од 3.000 КМ.

Споразумом је признала да је током августа 2009. превозила мигранте из Словеније у Швајцарску у возилу швајцарске регистрације, те да је у тузланском насељу Хусино од миграната примила уговорени износ новца и одредила ко ће којим возилом бити превезен из БиХ.

Сенин супруг Мурадиф Хамзабеговић је био оптужен у истом предмету, а касније је због удруживања ради чињења кривичних дјела и кријумачарења људи осуђен на јединствену казну од шест година затвора и новчану од 20.000 КМ.

Према публикацији "Атлантске иницијативе", Мурадиф Хамзабеговић није никада одслужио ову казну јер је у касно прољеће 2013. године отишао у Сирију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана