Од дужника Шордa отео казан за ракију

Горан Обрадовић
Од дужника Шордa отео казан за ракију

Бањалука - Против Здравка Шорде (61) званог Брус из Бањалуке полиција је поднијела нови извјештај због сумње да је починио седам нових кривичних дјела којима је остварио противправну имовинску корист од 23.600 марака.

У Центру јавне безбједности Бањалука рекли су, наводећи иницијале, да се он сумњичи да је починио још пет кривичних дјела зеленаштва и двије изнуде.

Против Шорде полиција је бањалучком Окружном тужилаштву раније прослиједила још три извјештаја према којима је зеленаштвом и изнудом прибавио укупно око 135.000 марака, па га са поменутих 23.600 марака полиција терети да је до сада изнудама и зеленаштвом стекао укупно 158.600 марака.

Према посљедњем извјештају он је у периоду од јануара 2006. до 28. априла ове године искористио лошу материјалну ситуацију и дао новац на позајмицу петорици особа уз несразмјерну камату.

- Послије тога је уз употребу силе и пријетњи од оштећених узимао ракијски казан, аутомобил, стоку, а и присиљавао их је да за њега обављају грађевинске и пољопривредне радове на име дуга - рекли су у полицији.

Против Шорде и његове невјенчане супруге Николине Маричић је у Основном суду у Бањалуци завршен поступак који се води како би се по налогу Окружног тужилаштва привремено блокирала имовина вриједна више стотина хиљада марака. Одлука суда још није донесена.

Тужилаштво тражи да се Шорди блокира вишеспратна зграда од 1.254 квадратна метра у бањалучком насељу Чесма вриједна неколико стотина хиљада марака, "тојота рав 4", стан у насељу Обилићево око 78.000 марака као и одузимање воћњака и пашњака од 1.465 квадратних метара и парцеле од 311 квадратних метара у бањалучком насељу Чесма.

Током истраге тужилаштво је утврдило несклад између прихода, расхода и имовине Шорде и Маричићеве у вриједности од 142.739 марака. У ту разлику не улази зграда у Чесми која вриједи више стотина хиљада марака. Финансијском истрагом је утврђено да Шорда на рачунима у Уникредит банци имао прилив од непознатог извора једном од 18.000, а други пут од 6.365 марака.

Наставак акције

У Центру јавне безбједности Бањалука рекли су да ће се акција "Чак" наставити и у наредном периоду.

- Позивамо све грађане који су били оштећени кривичним дјелима на сличан начин да се обрате у најближу полицијску станицу или пријаве позивом на број 122, како би се утврдио стварни број оштећених - рекли су у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана