Новитовић оптужен за злоупотребу положаја, пријети му до 10 година затвора

АТВ
Новитовић оптужен за злоупотребу положаја, пријети му до 10 година затвора

БАЊАЛУКА- Републичко јавно тужилаштво Републике Српске подигло је оптужницу против Милана Новитовића (54), некадашњег в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ), због сумње да је злоупотребом положаја оштетио Цивилну заштиту за око 12.000 КМ.

Oптужница се односи на то да је Новитовић наводно незаконито омогућио претходном директору РУЦЗ Весељку Елезу да три мјесеца, по истеку мандата, прима директорску плату на основу чега му је исплаћено 12.036 КМ на штету средстава РУЦЗ одобрених буџетом.

Према оптужници дјело је почињено у периоду од 26. августа 2019. до 23. новембра 2019. године када је Новитовић обављао функцију в.д. директора РУЦЗ.

У оптужници се наводи да је оптужени поступао супротно Закону о државним службеницима Републике Српске, а иако је био свјестан забрањености свог дјела, то извршење је хтио у намјери да другом прибави имовинску корист.

”Оптужени је 26. августа 2019. године донио Рјешење о утврђивању статуса нераспоређеног државног службеника РУЦЗ који је Весељку Елезу утврдио статус нераспоређеног државног службеника, те право на плату коју је Елез остваривао као директор РУЦЗ, иако је знао да је Елез разријешен функције рјешењем Владе Републике Српске због подношења оставке, а не због истека мандата”, пише у оптужници.

Додаје се да Одлуку о утврђивању статуса нераспоређених државних службеника за постављена лица доноси Влада те да је Елезу, по рјешењу Инвестиционо развојне банке Републике Српске, мировао радни однос у тој институцији у коју се требао вратити након престанка мандата.

”То је учинио тек 24. новембра 2019. године, чиме је оптужени Елезу омогућио да три мјесеца по истеку мандата прима плату директора. На тај начин прибавио му је имовинску корист на име новчаних примања по основу бруто плате у износу од 12.036,56 КМ, а све на штету средстава РУЦЗ одобрених буџетом”, наводи се у оптужници.

Оптужницу је потврдило Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци, пише АТВ.

Новитовић је за АТВ рекао да је упознат са оптужницом, али није желио да је коментарише, наводећи да то све тек треба доказивати.

Уколико се докаже кривица Новитовићу, према закону, пријети казна од једне до десет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана