Нови детаљи акцијe "Транспортер": У Бањалуци заплијењена већа количина дроге

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Током акције "Транспортер" у којој је ухапшено девет особа у Бањалуци је заплијењена већа количина наркотика, сазнаје "Глас Српске".

Незванично сазнајемо да је откривено више од 20 већих пакета марихуане упаковане у кесе и фолију.

Према непотврђеним информацијама дрога је нађена у скривеном штеку који наводно користи Петар Дукић за којим се трага. 

У овој акцији ухапшени су Бојан Цвијетић који је раније био савјетник Драгана Мектића у вријеме његовог мандата као министра безбједности, затим  суспендовани полицијски инспектор Младен Миловановић и Игор Кнежевић из Бањалуке, затим Саша Рађевић из Градишке, Иван Јурић из Тузле, Тијана Стојановић из Источне Илиџе те Александар Николић, Драган Кресојевић, Синиша Бачић.  

Незванично сазнајемо да је акцијом обухваћен и Радислав Тешић који је у иностранству и који се јавио полицији.

Током акције претресено је 20 локација у БиХ, односно на подручју Бањалучке регије, Сарајевског и Тузланског кантона у ФБиХ. 

Сазнајемо да су у Бањалуци претресени предузећа "21 Мај" и "Милко" у власништву Бојана Цвијетића, као и просторије које користи и Дукић.

Поједини од од ухапшених повезивани су са криминалним клановима у Србији и Црној Гори. 

"Ово је реализације акције која траје пуно дуже. У јулу смо радили један дио да нам не би лице које је било на међунардној потјерници нестало са ових простора. Овим данас је затворен круг читаве операције", рекао је директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.

Он је навео да је ријеч о организованој крииналној групи која је на подручју Западног Балкана и ЕУ извршила кривично дјело организовани криминал у вези са производњом и прометом опојних дрога.

"Сви они имају везе са криминалним клановима у погледу обезбјеђивања њихових нелегалних радњи. Ово је међународна организована криминална група која се већ дуги низ година бави недозвољеном производњом и прометом опојних дрога", рекао је Кострешевић.

Суспендовани инспектор МУП-а РС Младен Миловановић хапшен је у јулу због сумње  да је заједно са двоје колега помогао у скривању Милоша Божовића блиског криминалном "Шкаљарском клану", а  за којим је била расписана Интерполова потјерница због тешког убиства у Црној Гори. 

У овом случају привођен је и Петар Дукић због сумње да се у његовој кући крио Божовић. 

Начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић казала је да лицима обухваћеним акцијом на терет ставља кривично дјело организовани криминал и неовлаштена производња и промет опојних дрога. 

Истакла је да се трага за једним од осумњичених који није пронађен током ацкије. Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач потврдио је хапшење Цвијетића те истакао да је у акцији "Транспортер" ухапшено девет особа, међу којима има и припадника МУП-а РС.

- Интензивно радимо на откривању оних који се баве организованим криминалом, да ли се они налазили у редовима МУП-а РС или било којих других организација, криминалних структура - рекао је Лукач.

Акција "Транспортер" урађена је по наредбама Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ на подручју Бањалуке као и Тузланског и Сарајевског кантона у ФБиХ.  У акцији учестовало више полицијских агенција у БиХ.

- У оквиру акције остварена је значајна сурадња са партнерским институцијама из земаља региона, као и Еуропске уније-рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић и додао да у интересу истраге више информација не може давати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана