Нови детаљи акције „Кластер“: Осумњичени зарадили милион КМ на дипломама

Небојша Томашевић
Нови детаљи акције „Кластер“: Осумњичени зарадили милион КМ на дипломама

БАЊАЛУКА – Ухапшенe у акцији „Кластер“ сумњиче да су за новац омогућили већем броју особа које никада нису студирале да добију дипломе одређених високошколских установа, а претпоставља се да су тако зарадили близу милион марака, сазнаје „Глас Српске“.

Како је из Агенције за истраге и заштиту СИПА саопштено у овој акцији је ухапшено десет особа због организованог криминала и других кривичних дјела, а одузето је 165.000 КМ. Нису наводили детаље.

Акција је дуго припремана и усмјерена је на  на откривању и документовању кривичних дјела која се односе на фалсификоване дипломе.

Извор близак истрази је рекао да су међу ухапшенима професори и руководиоци појединих факултета. Према његовим ријечима акцијом је обухваћено неколико универзитета и високошколских установа у више градова на којима су стицане дипломе.

- Постоје основи сумње да су лица обухваћена акцијом особама које нису никада студирале и појављивали се на факултетима потписивали дипломе, а  заузврат су добијали новац.

Постоје одређени докази који указују да су они на тај начин зарадили између 600.000 и милион марака. Свих десет осумњичених ће након испитивања највероватније бити прдато у надлежност Тужилаштва БиХ – рекао је наш извор.

Како је саопштено из СИПА током акције претреси су обављени на 18 локација на подручју Бијељине, Бањалуке, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара. Како је потврђено у СИПА осим новца одузета је пословна докумнтација, рачунари и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена кривична дјела.

Према њиховом саопштењу осумњичени се терете за организовани криминал, недопуштену трговину и прање новца прописана Кривичним законом БиХ, као и за подстрекавање, злоупотреба положаја или овлаштења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе  из кривичних закона Републике Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта.

Портпарол СИПА Јелена Миовчић истакла је да је акција резултат вишемјесечне истраге.

Акција „Кластер“ се реализује по налогу Суда БиХ, под надзором Тужилаштва БиХ и у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Херцеговачко-неретванског кантона, Средњобосанског кантона и полицијом Брчко дистрикта.

Будимир: Санкционисати негативне појаве у високом образовању

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је Срни да свака негативна појава у високом образовању треба бити санкционисана, као и да је ресорно министарство на располагању свим надлежним органима у процесу истраге.

"Јавни и приватни универзитети у Српској морају поступати и дјеловати у складу са законом", поручио је Будимир, коментаришући оперативну акцију "Кластер" у којој су припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ ухапсили 10 лица повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ.
Будимир је рекао да ће се Министарство и даље борити против свих злоупотреба на високошколским установама у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана