Незапамћен злочин завио породицу Ачић у црно: На помоћ и лијепу ријеч монаху узвратио ножем

Небојша Томашевић
Незапамћен злочин завио породицу Ачић у црно: На помоћ и лијепу ријеч монаху узвратио ножем

БАЊАЛУКА - Родбина убијеног монаха манастира Глоговац Стефана Ачића (62), након страшног злочина за који је осумњичен Драган Шево из Бањалуке, завијена је у црно, а прибојавају се да би се могло догодити да он буде осуђен, како су рекли, на сувише благу казну због свог психичког стања.

Синовац убијеног монаха Стефана, Давор Ачић, казао је за “Глас Српске” да је Шево злоупотријебио доброту и помоћ његовог стрица монаха Стефана.

- Злоупотријебио га је и брутално га убио ножем. Бојимо се да се не извуче са малом казном, да га не прогласе психички неурачунљивим с обзиром на то да се наводно сам повриједио - казао је Ачић.

Нагласио је да је честа пракса у правосуђу БиХ да оптужени за тешка кривична дјела буду осуђени на мале казне.

Истакао је да је његов стриц брутално убијен, ни крив ни дужан, од човјека којем је помогао и свака друга, осим најстроже казне, била би неправедна.

- Право и правда често не иду заједно, али овај случај је све шокирао и запрепастио. Убити монаха који је служио Богу и народу и свима помагао је нешто до сада незабиљежено. Злочин нас је шокирао и веома потресао. Читава породица завијена је у црно. Иако ни 100 година казне не би вратило стрица, али би бар оштра казна задовољила правду - казао је Давор Ачић.

Драган Шево је осумњичен да је монаха Стефана усмртио 7. децембра 2020. године након што је од њега тражио новац да плати дугове.

- Монах је одбио да му да паре и тада је дошло до краће препирке, након које је Шево извадио нож и убо монаха два пута у предјелу груди. Шево је након тога са више мјеста у манастиру покупио ситни метални и папирни новац у разним апоенима у укупном износу између 1.200 и 1.300 КМ и побјегао - утврђено је истрагом.

Шево је након што је избо монаха наводно закључао просторију гдје се десио злочин, те прегледао више манастирских одаја и украо новац. Тешко рањени монах је успио да позове другог монаха, којем је рекао да је убоден. Тада му је казао и ко га је ранио. Ачић је по доласку полиције и хитне помоћи превезен у болницу, гдје је преминуо истог дана око 20.15 часова. Тога дана одмах је покренута потрага за осумњиченим, током које је ухапшен таксиста који је Шеву довезао до манастира Глоговац. Тај возач је испричао да није знао за злочин до повратка у Бањалуку, када је вијест о убиству монаха одјекнула на интернету.

Хапшење

Драган Шево је ухапшен дан након убиства у бањалучком мотелу “Нана”, а том приликом сам себи је забио нож у груди, након чега је превезен у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци, гдје је оперисан и био на лијечењу до понедјељка. Након хапшења одређен му је притвор, коју му је недавно продужен и може трајати до 21. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана