Незаконитим запошљавањем олакшао буџет за 700.000 КМ

Небојша Томашевић
Незаконитим запошљавањем олакшао буџет за 700.000 КМ

Зворник - Бивши директор Основне музичке школе “Војин Комадина” из Зворника Љубиша Поповић осумњичен је да је незаконито запослио најмање осам наставника из Србије који су већ имали стално запослење, чиме је буџет Републике Српске оштетио за близу 700.000 КМ, потврђено је “Гласу Српске”.

Полицијска управа Зворник, наводећи иницијале, саопштила је да су против Поповића Окружном тужилаштву у Бијељини поднијели извјештај којим га терете за злоупотребу положаја или овлашћења.

- Осумњичени Љ. П. је у вријеме док је био директор јавне установе у Зворнику, супротно одредбама Закона о раду и Одлуке о ратификацији споразума између БиХ и Савезне Републике Југославије о социјалном осигурању, примио одређена лица у стални радни однос. Он је знао да они већ имају заснован стални радни однос у Србији, али и поред тога им је омогућио да истовремено буду у радном односу у школи - саопштила је полиција.

Додали су да је он то све учинио између 21. фебруара 2012. и 16. децембра 2017. године.

- Осумњичени Љ. П. је цијело то вријеме рачуноводственој служби у школи издавао налоге да њему и радницима изврше обрачун и исплату нето плата са доприносима, као и друга лична примања. Тако је оштетио буџет РС за 683.494 КМ - рекли су у полицији.

Према незваничним информацијама, до којих је дошао “Глас Српске”, Поповић је, осим што је незаконито запошљавао људе, у спорно вријеме био запослен у још двије школе на подручју Љубовије. Овај случај почео је да се распетљава након пријаве Љубинке Кулишић, која је раније за поједине медије изјављивала да се у Музичкој школи “Војин Комадина” дешавају бројне незаконитости. Према њеним ријечима, она је покушала да се запосли у тој школи, али јој је тадашњи директор Поповић казао да њена диплома са Универзитета у Лугану, која је нострификована у Београду, не може бити призната у тој школи.

- Током покушаја да се запослим, сазнала сам да је у школи запослено чак девет наставника који паралелно раде у градовима у Србији, гдје такође имају стално запослење. Чак су и мјесто боравка пријавили што даље од Зворника да би више новца добијали за превоз. Многи од њих нису редовно долазили на посао - испричала је тада Кулишићева.

Школа

Директор Основне музичке школе “Војин Комадина” Дијана Зекановић изјавила је да је упозната са злоупотребама њеног претходника, али да кривицу види и у другима.

- Спорно је како су радници, за које се тврди да су имали дупло запослење, добили радне књижице и пријављени надлежним институцијама, а да нико није увидио незаконитости. Школа је тада имала проблем с кадровима јер је тешко наћи професоре. И сада имамо сличних проблема, али мање - рекла је Зекановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана