Невјероватно понашање тужилаштва: За одбјеглим Томићем нису расписали потјерницу

Независне
Невјероватно понашање тужилаштва: За одбјеглим Томићем нису расписали потјерницу

БИЈЕЉИНА - За Миленком Томићем (62), који је побјегао два дана прије него што је у Окружном суду у Бијељини осуђен на 12 година затвора по оптужбама да је обљубио четрнаестогодишњакињу, још није расписана потјерница, иако је он у бјекству већ више од двије седмице, откривају "Независне новине".

Овај случај, малтене, из дана у дан добија све невјероватније обрисе, али из поступајућег суда имају објашњење и за ову ситуацију.

"Потјерница за М.Т. није расписана. У току су радње које је неопходно предузети да би били створени законски предуслови за расписивање. Наиме, између осталог је потребно да рјешење о одређивању притвора осуђеном постане правоснажно, што још није, јер је потребно протицање законског рока рачунајући од момента његовог оглашавања. Рјешење о одређивању притвора је оглашено и сада тече рок након којег се доноси наредба о његовој правоснажности", тврде из Окружног суда у Бијељини, у изјави за "Независне новине".

Међутим, поставља се питање да ли је суд имао механизам да потјерницу ипак распише. Закон о кривичном поступку (ЗКП) Републике Српске  је јасан.

"Издавање потјернице може се наредити када се осумњичени, односно оптужени против којег је покренут кривични поступак због кривичног дјела за које се по закону може изрећи казна затвора од три године или тежа казна налази у бјекству, а постоји наредба за његово довођење или рјешење о одређивању притвора", стоји у ЗКП-у.

Томић је, треба подсјетити, осуђен 29. марта, а претходно је био у кућном притвору, у којем га је полиција обилазила два пута дневно. Међутим, 27. марта у вечерњим сатима полиција утврђује да он није на кућној адреси.

Из Полицијске управе Бијељина су рекли да је, након што је утврђено да он није на адреси, о томе "без одлагања обавијештен Окружни суд у Бијељини".

"Ако је суду 27. марта јављено да он приликом полицијске провјере није био код своје куће, суд је требало за 29. март да изда наредбу за довођење на објаву пресуде", истиче Татјана Савић, адвокатица која заступа жртву и њену породицу.

Она, дакле, поручује да је суд, да је било воље, потјерницу већ могао расписати.

"Суд је могао издати наредбу за довођење и на основу тога расписати потјерницу", истиче Савићева.

Овај случај већ дуже вријеме изазива контроверзе, али и бијес јавности. Предсједник Судског вијећа у предмету "Томић" је била суткиња Милена Зорић, а чланови су судије Зоран Џида (предсједник суда) и Елбиса Мухаремовић Карић.

Треба подсјетити да је суђење Томићу трајало дуже од двије године, због чега су из Окружног јавног тужилаштва Бијељина изразили сумњу да је ријеч о одуговлачењу.

Када су двије године прошле, суд, по слову закона, више није имао право да продужује притвор Томићу и послао га је у кућни притвор, из којег је он побјегао 27. марта.

Два дана касније, Окружни суд у Бијељини га неправоснажно осуђује на 12 година, те тад већ одбјеглом Томићу одређује притвор.

Индикативно је што, притом, суд у својој пресуди није досудио накнаду штете малољетници, што подразумијева њену нову ретрауматизацију кроз вођење парничног поступка.

Међутим, и парнични поступак, као и другостепени поступак, на дугом су штапу. Наиме, другостепени поступак против Томића не може ни бити вођен док му не буде уручена првостепена пресуда. А он је у бјекству.

Али ни то није све, јер Окружни суд у Бијељини уопште није одлучивао ни о захтјеву да "заледи", односно привремено блокира имовину Томића. Адвокатица Савић је, наиме, тражила да се њему блокира имовина како је не би могао продати или поклонити до момента док се жртви не плати штета, али је суд тај захтјев игнорисао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана