Несвакидашња ситуација на суђењу двојцу оптуженом за тешку крађу: Опљачкани молио да изађе из суднице

Небојша Томашевић
Несвакидашња ситуација на суђењу двојцу оптуженом за тешку крађу: Опљачкани молио да изађе из суднице

БАЊАЛУКА - Пустите ме да изађем, молим вас, када су оптужени не могу бити у судници, казао је кроз сузе свједок Салко Вељачић у бањалучком Окружном суду на суђењу Денису Пашагићу и Хаси Делићу које терете да су му украли око 110.000 КМ.

Вељачић је најприје желио да чита изјаву и оно што је написао те да то каже судском вијећу, али је упозорен да по закону не може, већ мора да каже оно што зна и чега се сјећа без читања написаног.

- Ово је на мене и породицу оставило велике трауме, имао сам мождани удар. Не могу тако да свједочим - рекао је Вељачић.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић га је упозорио да не смије да чита изјаве. Свједок је поновио да не може без читања, те је након дуже расправе рекао да није способан свједочити и дао је суду медицинску документацију о болести.

Судија Јукић је истакао да је ово веома необична ситуација коју није сусретао у свом раду и да све указује да свједок који је и оштећени не жели да свједочи, али ће ипак затражити да се уради медицинско вјештачење како би се утврдила његова психичка способност.

Адвокати оптужених, Раде Ћулибрк и Бранко Гудало приговорили су документацији јер је она из 2014. године.

- Догађај за који се суди десио се 2018. године, а документација из 2014. године. Мислим да овај свједок изиграва жртву и да је способан те да жели да манипулише судом и одбија да свједочи. Ипак, сматрам да треба да се вјештачи да видимо његову способност - рекао је бранилац првооптуженог Пашагића, адвокат Ћулибрк.

Адвокат Гудало, који брани Делића, сматра да је потребно да се утврду да ли је свједок Вељачић био способан и 2018. када је тужилаштву дао изјаву.

Судија Јукић истакао је да ће суд наредити вјештачење свједока како би се утврдило да ли је способан да свједочи и да ли је био психички способан 2018. године. Делића и Пашагића оптужница терети да су 4. јуна 2018. године од Вељачића украли торбицу са око 110.000 КМ.  Наводи се да су га пратили из Велике Кладуше до Бањалуке, те да је Пашагић маскиран марамом и качкетом пришао столу за којим је сједио Вељачић у башти хотела "Босна" те с њега зграбио торбицу с новцем и побјегао. Потом је отрчао кроз двориште Храма Христа спаситеља до Српске улице гдје га је у возилу чекао Делић па су заједно побјегли у Велику Кладушу. Исте вечери Делић је побјегао у Словенију, а Пашагић у непознатом правцу. Делић је ухапшен неколико дана касније, а Пашагић накнадно.

Пио кафу

Салко Вељачић је власник фирме "Елвис доо" из Велике Кладуше и у Бањалуку је на дан крађе довезао "мерцедес" на поправку. Ауто је оставио у сервису и отишао у хотел "Босну", у кафић "Мистер блек" гдје је пио кафу када је опљачкан. Торбицу с новцем држао је на столу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана