Настављено суђење за убиство Раденка Башића: Фотографије на "Скају" откриле оптужене

Јасмина Салопек
Настављено суђење за убиство Раденка Башића: Фотографије на "Скају" откриле оптужене

САРАЈЕВО - Суђење Далибору Раилићу, Александру Миљатовићу, Игору Репајићу, Харису Гредељу, Мирјани Вујовић, Жељку Симићу и Горану Гвоздену који се, између осталог, терете за организовани криминал, убиство начелника приједорске полиције Раденка Башића, прање новца те шверц дроге, настављено је у петак свједочењем три службеника Министарства унутрашњих послова РС.

Први свједок који је, на основу наредбе Тужилаштва БиХ, анализирао документацију остварену путем "Скај" комуникације био је Мирослав Кострешевић.

- Тужилаштво је МУП-у доставило ДВД на којем је била документација са ПИН-овима корисника ове апликације. Рађена је идентификација корисника на основу тих докумената - рекао је Кострешевић.

Осим СМС порука, како је рекао, ту су биле и гласовне и сликовне те прослијеђене поруке, а поједини корисници "Скај" апликације слали су своје фотографије те их је било лакше идентификовати.

- Заједно са двојицом колега из МУП-а РС урадио сам идентификацију корисника поменуте апликације који је користио име Дуги. То је био оптужени Раилић. Та крипта се упоређивала и са другим материјалним доказима који су прикупљени - појаснио је Кострешевић и додао да се из крипте види да је Раилић нудио возило Александру Ивковићу, против којег је поступка одвојен, а који је требало да достави дрогу на Раилићеву адресу.

Кострешевић је истакао да је у крипти видљива и комуникација коју је Раилић остваривао са другим оптуженима из ове групе.

Раилић је поруке размијенио и са Душаном Ловреновићем те Златаном Ћуком који је у бјекству и за којим се трага, а који је, како је појаснио свједок Тужилаштва, на "Скај" слао велики број својих фотографија.

Адвокати оптужених су у неколико наврата приговорили на исказ свједока, којег су питали и то да ли је податке, које је анализирао а који се налазе у ексел табели, мијењао на шта је Кострешевић одговорио: "Теоријски се све може мијењати".

На питање тужиоца Дубравка Чампаре да ли би се видјели трагови промјена уколико би до њих дошло, свједок је казао: "Свака промјена оставља трагове".

Исказе су у петак дали и полицијски службеници Синиша Грумић те Владимир Марчета, а према оптужници, Раилић је од 2020. до марта 2022. године организовао групу људи којој су приступили остали оптужени, али и њима познате особе кориштењем криптованих апликација, гдје су договарали кријумчарење дроге. Дрогу су транспортовали, скривали и даље пласирали на илегалном нарко-тржишту у БиХ и иностранству. Комуницирали су путем "Скај" апликације, а Раилић је више килограма дроге 2020. куповао од Ивковића коју је, осим новцем, платио и аутомобилом "ауди".

Мотив

Убиство начелника приједорске полиције Раденка Башића, према оптужници, Далибор Раилић је организовао окупивши групу људи са циљем његове ликвидације, а ради спречавања истрага за организовани криминал и кријумчарење опојних дрога. Према ранијем исказу Александра Миљатовића, мотив за убиство било је користољубље јер, како је тада навео, за то недјело је договорио да му се исплати износ од 50.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана