Настављено суђење за пљачку на аутопуту Бањалука - Градишка: Пљачкаши пријетили убиством ако им не отворе кофере са новцем

Небојша Томашевић
Настављено суђење за пљачку на аутопуту Бањалука - Градишка: Пљачкаши пријетили убиством ако им не отворе кофере са новцем

Бањалука - Возач опљачканог блиндираног возила агенције "Сектор секјурити" Ђурађ Бајић, који је током пљачке 617.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка рањен, испричао је да су му пљачкаши прислонили пушку на главу и рекли да ће га убити ако им његов колега Божо Илић не да кључеве и отвори кофере с новцем.

Бајић је јуче свједочио као свједок тужилаштва у бањалучком Окружном суду, на наставку суђења оптуженима за пљачку новца Уникредит банке, који је превозила ова агенција.

За ово кривично дјело оптужени су припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владан Малић (32) и Горан Параш (27) из Бањалуке те Александар Поповић (29) из Котор Вароша, као и сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (30).

Осим њих, у пљачки су учествовали и специјалци Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице и Жељко Инђић (27) из Братунца, те радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић (30) из Котор Вароша, који су признали кривицу. Они имају статус осумњичених и свједочили су у поступку против оптужене тројке.

Бајић је у судници испричао да је прије пљачке на возилу са новцем, којим је он управљао, пукла гума.

- Због тога сам морао да станем. Прво возило такозвана "блинда", која је била пратња, одмакла је према Градишци даље од нас. Чим сам зауставио возило, испред нас се изненада зауставио зелени "ауди А6", из којег је изашло више маскираних лица наоружаних аутоматским пушкама. Галамили су: "Пљачка, излазите вани" - казао је Бајић.

Истакао је да је убрзо један од нападача испалио рафал у вјетробранско стакло "блинде", непосредно код његове главе.

- Осјетио сам нешто на рамену и видио да крварим. Претпостављам да су ме погодили дијелови зрна које се распало проласком кроз блиндирано стакло. Колега Божо Илић, који је био вођа тима транспорта новца, одлучио је да изађемо, јер смо схватили да је "блинда" пробијена и да нас не може штитити - казао је Бајић.

Испричао је још да чим су отворили десна врата, један од пљачкаша је испуцао неколико метака у стакло на лијевим вратима, непосредно поред њега.

- Тад су нас истјерали ван и натјерали да легнемо. Тукли су ме шакама и ногама. Пљачкаши су говорили: "Пожури, дај кофере". У једном тренутку сам осјетио оружје изнад себе. Чуо сам како се један од пљачкаша обраћа мојим колегама и виче: "Отварај кофере или ћу њега убити". Нисам видио, али знам да им је тада колега Божо дао кључеве и отворена су три кофера која су већ била изнесена из блиндираног возила - присјетио се Бајић.

Други свједок Божо Илић потврдио је Бајићеву причу и казао да је у Уникредит банци као вођа преузео седам кофера с новцем и један празан. Казао је да је пљачкашима отворио три кофера с новцем која су изнијели из "блинде", јер се бојао да ће убити Бајића и све њих.

- Када сам то јутро од шефа Томислава Вукмира добио задатак да возимо новац Уникредит банке, речено је да понесемо осам кофера. У банци сам дао све, а када су ми их вратили, рекли су да је један празан, али нисмо знали који. Четири кофера смо смјестили у фиксираним постољима у трезору блиндираног возила у такозване "рекове". Остала четири због недостатка "рекова" превожена су у кабини, гдје је сједио пратилац Урош Толимир - објаснио је Илић.

Додао је да не зна колико је тачно било новца, али да је горњи лимит који превозе два милиона марака.

Урош Толимир, који је у кабини возила чувао кофере с новцем, потврдио је да је отворио врта "блинде" када је његов радни колега Илић казао: "Идемо ван..."

- Неко је тада пуцао унутар возила. На вратима ме дочекао маскирани пљачкаш. Наредио ми је да изнесем кофере с новцем који су била с моје десне стране. То сам и учинио и изнио три кофера. Четврти кофер нису ни видјели, а мислим да је тај кофер био празан - казао је Толимир и додао да су га потом пљачкаши натјерали да легне на асфалт те да није видио када су кофери с новцем отворени.

Одбрана оптужених јуче је истакла да су радници обезбјеђења направили низ пропуста, јер нису обезбиједили довољно "рекова", а нису носили панцире и шљемове, што су били дужни.

Спектакуларна пљачка новца Уникредит банке почињена је 22. септембра прошле године. Пронађено је само 12.000 евра од опљачканих 617.000 КМ.

Колона

Опљачкани радници Агенције "Сектор секјурити" казали су да су у колони на дан пљачке била три возила.

У средини колоне било је блиндирано возило "мерцедес" са новцем. Испред њега је ишао такође блиндирани комби "фијат", а иза "рено клио", као пратња. У првом возилу били су радници Миодраг Марјановић и Душко Сараџић, а у "клију" Дарко Супић и Милорад Милутиновић. У возилу с новцем били су вођа тима транспорта новца Божо Илић, пратилац Урош Толимир и возач Ђурађ Бајић.

Устаљена рута

У судници су се јуче могли чути сви детаљи у вези са транспортом новца једне банке, почевши од тога како се новац припрема за превоз, па до рута, формације или оружја које користе радници обезбјеђења. Службеници "Сектор секјуритија" јуче су тврдили да су за транспорт новца на гранични прелаз Градишка углавном користили једну, устаљену руту. Та путања је била Бањалука - Лакташи па укључење на аутопут Бањалука - Градишка. Казали су да нису ишли цијелом дужином тог аутопута да би избјегли плаћање путарине.

Хронологија

- Пљачка 617.000 марака Уникредит банке из возила "Сектор секјурити" почињена 22. септембра прошле године на аутопуту Бањалука - Градишка у близини Нове Тополе

- Осумњичени за пљачку ухапшени су у јануару ове године. Тада су пала четворица припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС, те радник агенције "Сектор секјурити" и сувласник ауто-куће "Кватро" из Бањалуке

- Након хапшења кривицу признали два специјалца Жељко Инђић и Горан Јањуз те радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић

- Оптужница против тројице специјалаца Владана Малића, Горана Параша и Александра Поповића те сувласника ауто-куће "Кватро" из Бањалуке Олега Банде подигнута у априлу

- Оптужени негирали кривицу за пљачку 28. априла на рочишту за изјашњење о кривици у Окружном суду Бањалука

- Суђење оптуженима за пљачку почело 17. јуна у бањалучком Окружном суду

- Тројица осумњичених који су признали кривицу свједочили против својих саучесника у пљачки у уторак, 27. септембра

*****

Урош Толимир:

- Из кабине сам изнио три кофера с новцем, из којих су пљачкаши покупили паре.

- Нисам видио када су их отворили и узели новац, јер сам лежао.

Божо Илић:

- Превозили смо осам кофера, од којих су четири била у кабини с нама, а четири у трезору возила.

- Пљачкаши су покупили новац из три кофера, која сам им отворио из страха да ће убити колегу и све нас

Ђурађ Бањац:

- Прије пљачке пукла је гума на блиндираном возилу, па сам изгубио контролу над њим.

- Чим смо стали, пљачкаши су пуцали у вјетробранско стакло и тада сам рањен у раме од дијелова распаднутог зрна

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана