Настављено суђење Слободану Марковићу: Планирао да претуче и отме жртву

Небојша Томашевић
Настављено суђење Слободану Марковићу: Планирао да претуче и отме жртву

Бањалука - Оптужени Слободан Марковић (56) из Бањалуке у вријеме премлаћивања Биљане Кесеровић (52) био је урачунљив, а из његових изјава се може закључити да је напад планирао, казао је у бањалучком Окружном суду вјештак тужилаштва, специјалиста неуропсихијатар Вјекослав Ковачевић.

- Оптужени је особа просјечне интелигенције, није душевно поремећен и нема душевних обољења. У вријеме дјела његово стање свијести било је очувано. Изјаве које је дао током информативног разговора у полицији говоре да је организовао дјело. Када су га ухапсили, рекао је да је покушао да отме Кесеровићеву - казао је вјештак Ковачевић у наставку суђења Марковићу, бившем директору Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

Према Ковачевићевим ријечима, чињеница да се оптужени не сјећа дјела може да се објасни механизмом самоодбране од непријатне ситуације или страха од казне.

На питање адвоката оптуженог Миљкана Пуцара, вјештак је истакао да је ово први случај у његовој каријери да неко послије 55 година мирног понашања направи бруталан ексцес.

Психолог Љиљана Станковић изјавила је да је  Марковић емоционално нестабилна особа, с нижим прагом толеранције на фрустрације.

- Код њега је примијећена депресија, а сам је испричао да је у периоду прије напада имао проблеме са спавањем. Утврдила сам да он нема душевних поремећаја. Његова амнезија је психолошког карактера - истакла је Станковићева.

Према налазу вјештака хемијско-биолошке струке Бојане Савић, на мјесту злочина и изузетим предметима пронађена је крв Кесеровићеве, али и Марковића. Крв жртве била је и на дрвеној палици којом је, према оптужници, претучена.

У оптужници пише да је Марковић напао Кесеровићеву 5. децембра прошле године у гаражи зграде у бањалучкој улици Светозара Марковића. Наводи се да је напад испланирао, па је претходно под точак њеног "пежоа 308" поставио комад дрвета да не би могла покренути возило. Кесеровићева је, након што није могла да покрене аутомобил, изашла и сагнула се да склони цјепаницу испод точка. Тада ју је Марковић напао и брутално премлатио. Док је лежала на асфалту, стао јој је ногом за врат и завезао мараму преко уста. Покушао ју је угурати у гепек, а затим и у возило, али у томе није успио. Премлаћивање и отмицу спријечили су Немања Чигојевић и адвокат Дарко Кременовић, који су случајно наишли и чули њену вриску. Они су успјели да савладају нападача и задрже га до доласка полиције.

Марковић је током цијелог суђења сједио мирно и гледао у под, држећи руке испред себе.

Повреде
Специјалиста судске медицине Љубомир Цуркић појаснио је да је Биљана Кесеровић у нападу тешко повријеђена и да је имала најмање девет повреда.

- Задобила је тешке повреде: нагњечење мозга, прелом шестог вратног пршљена и другог и деветог ребра. Остале повреде су биле лакше - рекао је Цуркић.

Додао је да су повреде могле настати од удараца дрвеном палицом, неким тупим тврдим предметом или падом на тврду подлогу. Налазу је приговорио бранилац оптуженог Миљкан Пуцар јер сматра да је тужилаштво вјештаку селективно доставило медицинску документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана