Наставак суђења за пљачку на аутопуту Бањалука - Градишка: Ауди пун ДНК трагова специјалаца

Небојша Томашевић
Наставак суђења за пљачку на аутопуту Бањалука - Градишка: Ауди пун ДНК трагова специјалаца

Бањалука - Биолошки трагови оптужених припадника Специјалне полиције МУП-а РС Владана Малића (32) и Горана Параша (27), те сувласника ауто-куће "Кватро" Олега Банде (30) из Бањалуке пронађени су у "аудију А6", који су, према оптужници, користили током пљачке 617.000 КМ из возила агенције "Сектор секјурити" на путу Бањалука - Градишка.

Утврђено је ово ДНК вјештачењем, које је урадио судски вјештак са Биолошког факултета Универзитета у Београду Душан Кецкаревић.

За спорну пљачку оптужен је још и Александар Поповић (29) из Котор Вароша, али његов биолошки траг није нађен у возилу. У пљачки су учествовали и специјалци Горан Јањуз и Жељко Инђић те бивши радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић, који су признали кривицу.

Према налазу Кецкаревића, биолошки трагови оптуженог Параша и Малића пронађени су на грлићу пластичне флашице воде "аквавива". Та флашица, према доказима тужилаштва, пронађена је током истраге пљачке. Парашев траг је нађен и на наслоњачу за главу на сувозачевом мјесту у "аудију".

- Биолошки отисци Олега Банде пронађени су на ручици мјењача и возачевим вратима аутомобила. На задњим десним вратима возила утврђен је и траг Жељка Инђића. Током вјештачења нисам примијетио да је ДНК материјал био контаминиран - рекао је Кецкаревић.

Током јучерашњег суђења прегледани су и снимци видео-надзора са опљачканих возила. Републички тужилац Живана Бајић је казала да је у овој фази завршила извођење доказа.

Спектакуларна пљачка новца Уникредит банке почињена је 22. септембра прошле године. Оптужени су тада зеленим "аудијем А6" пресрели и напали колону возила "Сектор секјуритија". Пријетећи пушкама од радника су отели три кофера са 617.000 марака. Током пљачке дошло је до пуцњаве, а повријеђен је и радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић.

Одбрана

Адвокати одбране оптужених Јадранка Ивановић и Јасминка Јовишевић приговорили су налазу ДНК вјештачења, јер сматрају да изузимање узорака за анализу није урађено по свим прописима.

- Није урађен записник изузимања трагова, нити је сачињена фотографија у вези са тим. Осим тога ДНК узорак од оптужених узет је без браниоца и у полицији - казала је адвокат Јадранка Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана