На име плата бивши директор ФОТ-а узео 121.000 КМ

Горан Обрадовић
На име плата бивши директор ФОТ-а узео 121.000 КМ

Добој - Против бившег директора Фабрике обуће Теслић (ФОТ) Миће Блажановића припадници Центра јавне безбједности Добој поднијели су извјештај због сумње да је ову фабрику оштетио за 144.000 марака.

Извор близак истрази појаснио је да је Фабрика обуће Теслић отишла у стечај и да је Блажановић као директор наплатио око 144.000 марака потраживања, а већину задржао за себе, на име плата које је зарадио.

Из ЦЈБ Добој је саопштено, не наводећи имена оптуженог и фабрике, да је Блажановић осумњичен да је од 31. децембра 2009. до 15. фебруара 2013. године починио кривична дјела неправилно издвајање средстава правних лица, проневјеру и оштећење или повлашћивање повјерилаца.

- Сумња се да је он као директор знао да је предузеће постало неспособно за плаћање с обзиром на то да су рачуни блокирани због неизмирених пореских давања и усљед потраживања радника за лична примања, као и потраживања других повјерилаца. Поред тога, он је онемогућио наплату потраживања Пореске управе РС и других повјерилаца који би у случају исплате новца на рачун предузећа, сходно исплатном реду, били у могућности наплатити дио својих потраживања - рекли су у ЦЈБ Добој.

Блажановић је преко рачуна пуномоћника наплатио потраживања предузећа према дужницима око 144.000 марака, након чега је тај новац пребацио на свој рачун. На основу рјешења и одлуке које је сам сачинио и потписао, Блажановић је без обрачуна плата, пореза и доприноса присвојио 121.000, док је 16.000 марака искористио за остале трошкове предузећа. Он је и за пет радника исплатио аконтацију од 1.900 марака иако је знао да више од 100 радника има пресуде за наплату потраживања.

На овај начин он је одобрио исплату, односно издвајање средстава предузећа у друге сврхе у износу од 140.000 марака, чиме је онемогућио измирење приоритетних потраживања ПУРС-а, потраживање радника и других повјерилаца.

Блажановић је у петак демантовао ове наводе полиције и рекао да је све урађено у складу са законом.

- Тачно је да сам тај новац наплатио заобилазим путем, али и на моје и на плате осталих запослених плаћен је порез и све је обављено у складу са законом - рекао је Блажановић и додао да је одбио да у полицији да изјаву у вези са овим случајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана