Младену Ждрали 15 година робије

Небојша Томашевић
Младену Ждрали 15 година робије

Сарајево - Младен Ждрале (35) звани Пата осуђен је јуче на 15 година затвора пред Апелационим одјељењем Суда БиХ због учешћа у убиству Милорада Тодоровића и Радомира Јанковића из Пала те Есада Шендеровића из Сарајева.

Ждрале је осуђен за саизвршилаштво током поновљеног поступка, након што му је Суд БиХ недавно укинуо раније изречену ослобађајућу пресуду. Ждрали ће у казну бити урачунато вријеме које је провео у притвору од почетка фебруара 2013. када је ухапшен до средине фебруара 2015. године. Према пресуди, поменуто троструко убиство због којег је осуђен почињено је 18. новембра 2005. године у сарајевском насељу Враца. Том приликом тешко је рањен и Мурат Комарица.

У пресуди је наведено да је Ждрале заједно са Борисом Говедарицом организовао убиство Милорада Тодоровића током 2005. године. Кобног дана Ждрале и Говедарица добили су информацију да ће Тодоровић те вечери боравити у локалу "Два бора" на Врацама, те су кренули да реализују свој план. Украденим возилом су дошли до "Два бора" и Говедарица је пришао угоститељском објекту те кроз прозор из аутоматске пушке испалио рафал према столу за којим је сједио Тодоровић. Том приликом убијени су и Тодоровићев тјелохранитељ Јанковић и конобар у локалу Шендеровић. Гост у кафани Мурат Комарица тешко је рањен. Док је Говедарица пуцао Ждрале га је чекао у возилу па су након злочина побјегли према Источном Сарајеву.

 У пресуди стоји да су Ждрале и Говедарица прије злочина обавили све припреме и прибавили оружје за извршење кривичног дјела. Током ноћи између 3. и 4. новембра 2005. украли су и аутомобил с којим су ишли у злочин, а на њега су поставили украдене дипломатске таблице.

Говедарица је, иначе, убијен у августу 2007. године у насељу Лукавица у Источном Сарајеву.

Рођаци

Младен Ждрале је раније сумњичен да је био члан криминалне групе на чијем је челу био његов рођак Ђорђе Ждрале. Тужилаштво и полиција сумњичили су га да је у јулу 2004. године у Палама убио брата Милорада Тодоровића,  Жељка Тодоровића и његову супругу Микицу. Послије овог злочина били су ухапшени Ђорђе Ждрале, Борис Говедарица и Мирослав Шкобо, али су они касније ослобођени.

Ђорђе Ждрале је осуђен на 20 година затвора због убиства некадашњег начелника Управе полиције РС Љубише Савића Маузера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана