Мито пречица до возачке дозволе

Небојша Томашевић
Мито пречица до возачке дозволе

Нови Град - Власник ауто-школе "Сигнал" из Новог Града Борис Елчија (60) и члан испитне комисије за полагање возачких испита у овом граду Радован Каран ухапшени су у акцији "Кандидат" због сумње да су за новац омогућили једној особи да добије возачку дозволу.

Из Центра јавне безбједности Приједор, наводећи њихове иницијале, саопштено је да Елчију терете за трговину утицајем, а Карана за примање мита.

- Осумњичени власник једне ауто-школе у Новом Граду Б. Е. и члан комисије за полагање возачких испита Р. К. од једног кандидата су узели новац како би он лакше положио возачки испит - саопштено је из ЦЈБ Приједор.

Према незваничним информацијама, акција хапшења припремана је дуже вријеме, након што је полиција добила сазнања да осумњичени траже новац  за "пролаз на возачком испиту".

- Послије тог сазнања они су праћени, а организована је и клопка за њих. Кандидату за полагање испита дате су обиљежене новчанице да их преда осумњиченима - казао је извор близак истрази.

Додао је да су након тога на сцену ступили полицијски и инспектори Специјалног тужилаштва, који су ухапсили осумњичене и код њих пронашли обиљежени новац.

Према ријечима овог извора, "сређивање" возачког испита је ишло тако што би власник ауто-школе "Сигнал" Елчија својим кандидатима понудио помоћ на испиту.

- Он им је наводно говорио да им може олакшати пролаз ако почасте једног члана комисије. Користио је свој утицај код Карана како би им он прогледао кроз прсте. Нисмо сигурни да је изричито тражио одређену количину новца или је само говорио како би некога требало почастити - рекао је овај извор "Гласа Српске".

Он је истакао да полиција и тужилаштво сада истражују да ли су осумњичени на овај начин и раније сређивали возачке испите и колико је било таквих случајева.

У ЦЈБ Приједор и Специјалном тужилаштву јуче нису давали  детаље о овом случају.

Осуде

У Удружењу за унапређење безбједности саобраћаја  шокирани су сазнањем да су поједини кандидати давањем мита полагали возачки испит.

- Тражићемо да се случај испита и да се што строже казне одговорни, како више никоме не би пало на памет овако нешто. Критеријум да би кандидат положио возачки испит не смије бити било какав новац. На тај начин угрозили су и живот кандидата и учесника у саобраћају. Често у мањим мјестима комисија обара кандидате на ситницама, а то онда доводи до "тражења штела" - казао је предсједник поменутог удружења Миленко Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана