Мина убила пастира на планини Радуша код Горњег Вакуфа

Сања Амиџић
Мина убила пастира на планини Радуша код Горњег Вакуфа

Горњи Вакуф - Пастир Хусо Груновић (47) из Зенице погинуо је у експлозији мине на планини Радуша код Горњег Вакуфа. Док је чувао овце на локацији Фатина ливада није ни слутио да је ушао у минско поље што је било кобно.

  Како сазнајемо, у тренутку експлозије, која је планином одјекнула у четвртак око 17 часова, са Груновићем је био и његов брат који је том приликом повријеђен.

- Касно поподне чула се јака детонацију. Нисам знао шта се дешава док до наших кућа није дошао повријеђени брат страдалог Хусе Груновића да потражи помоћ. Рекао је да је нешто експлодирало и да треба ићи видјети шта му је са братом. Његови рођаци и неколико комшија одмах су се упутили ка мјесту експлозије - рекао је један од комшија који није желио да му објавимо име.

Према његовим ријечима, повријеђени Груновић који је дошао на родну Радушу из Зенице имао је ране по тијелу које нису изгледале опасне по живот.

Мјештани су убрзо позвали и Цивилну заштиту да помогне у извлачењу тијела настрадалог али су рођаци и комшије Груновића стигли прије на мјесто експлозије и извукли леш.

- Када полиција буде радила увиђај Цивилна заштита ће омогућити безбједан пролаз до мјеста експлозије јер је већи дио простора гдје је Груновић настрадао обиљежено као минско сумњиво подручје - казао је један од припадника Цивилне заштите и додао да није познато да ли је Груновић настрадао у обиљеженом минском пољу.

Браћа Груновић често су чували стадо на Фатиној ливади на поменутој планини која је током рата била линија разграничења између Хрватског вијећа одбране и Армије РБиХ.

- На тој локацији има много минских поља.  На одређеном терену постоје ознаке за њих, а негдје не јер су обиљежја нестала са зубом времена - испричао је извор близак истрази.

Додао је да пастири који на Радуши чувају овце често се воде реченицом "Прошао сам ја туда стотину пута, тамо нема ништа", што је велика грешка.

Фатина ливада на којој је погинуо Хусо Груновић и рањен његов брат налази се у забаченом дијелу Радуше и на ту локацију ријетко ко залази.

Иначе планина Радуша је позната и по упаду наоружане групе емиграната Хрватског револуционарног братства 1972. године која је ликвидирана у акцији "Феникс" тадашњих југословенских војних и безбједносних структура.

Експлозије

 

Мај, 2015. године

Неџад Селимовић (28) из Сељубља код Калесије подлегао је повредама након експлозије мине на планини Мајевици у мају ове године. Селимовић је са пријатељем ишао у планину да сакупља дрва за огрев и ушао је у означено минско поље.

 

Јануар, 2014. године

Елдин Халиловић (28) погинуо је у Копицама код Теслића након што је сакупљајући дрва са пријатељем ушао у минско поље. Његов пријатељ Еешеф Халиловић (32) том приликом тешко је повријеђен.

 

Јануар, 2014. године

Десетогодишњи Сејдо Шико из Прибаве код Грачанице погинуо је у минском пољу када је са оцем Селмиром сакупљао жељезо у селу Карановац код Петрова на Озрену. Његов отац тада није повријеђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана