Милић изрешетао и овјерио дјечака са планине

Небојша Томашевић
Милић изрешетао и овјерио дјечака са планине

Котор Варош - Илија Милић (71) из Котор Вароша ухапшен је јуче након што је хицима из аутоматске пушке убио комшију Васиља Кнежевића (35), те покушао да убије његовог оца Недељка (90) који се спасио побјегавши у кућу.

Злочин се десио око 9.20 у засеоку Пилиповина код Крушева Брда код Котор Вароша.

Како незванично сазнајемо, Илија је сачекао у засједи Васиља, познатијег као "дјечак са планине", у близини своје куће и када ја он наишао с стоком, на њега је испалио рафал из аутоматске пушке. Након тога му је пришао и "овјерио" га још једним хицем. Том приликом убио је и двије краве.

Након што је починио злочин Милић је отишао до куће Кнежевића с намјером да убије и Васиљевог оца Недељка. Старац је успио да се забарикадира у кућу и тако се спаси.

Милић је након тога отишао својој кући, одакле је позвао полицију, која је брзо дошла и ухапсила га.

Шта се тачно дешавало јуче нико од мјештана Пилиповине није знао да каже, али су рекли да је свему претходио дугогодишњи сукоб између Милића и Кнежевића.

- Нешто иза девет часова чула сам два, три кратка рафала из правца куће Кнежевића. Тек касније сам сазнала за трагедију. Ово је шок, као да је ђаво ушао у људе. Васиљ је био момак као златна јабука. Жао ми дјетета - рекла је једна мјештанка, не желећи да се представи.

Мјештани Пилиповине кажу да су се Илија и Васиљ сукобили прије неколико година због воде.

- Илија је завртао славине водовода како се њему прохтјело, па је породица Кнежевић остајала без воде. Пошто имају пуно стоке која не трпи жеђ, то им је јако сметало па је дошло до сукоба - рекао је један од комшија Кнежевића, не желећи да му помињемо име.

Како незванично сазнајемо сукоб између Милића и Кнежевића кулминирао је протекле седмице. Кнежевић је 5. априла каменом разбио вјетробранско стакло на Милићевом џипу "мицубиши пајеро", а затим му је запалио сијено. Он је то наводно урадио јер га је Милић тужио за крађу шуме.

Разбијање возила и паљевину сијена Милић је пријавио полицији па је Кнежевић ухапшен, али је брзо пуштен да се брани са слободе. Овај сукоб је очигледно додатно "охладио" односе међу комшијама, па је Милић и починио стравичан злочин.

Из бањалучког Окружног тужилаштва саопштили су да Милића за сада терете за убиство и покушај убиства.

Убијени Кнежевић живио је далеко од цивилизације, а познаници о њему имају само ријечи хвале. "Глас Српске" је недавно објавио репортажу о "дјечаку са планине", као једином становнику катунског насеља у Шепирицама, на обронцима Влашића.

- Карабин ми је друг, вук и медвјед прве комшије, а "Фејсбук" једини прозор у свијет - тако је причао Кнежевић, који је био километрима далеко од цивилизације.

Живио је сам на 1.375 метара надморске висине са својих тридесетак говеда. Најближе село Пилиповина било је удаљено више од пет километара, а до његовог огњишта стиже се једино козјом стазом. Рођен је и одрастао на планини, са које није одлазио ни током рата. Остао је усамљен када је грмљавина граната и оружја отјерала двадесетак породица које су ту живјеле. О женидби није размишљао, иако је газио 34. годину.

- Тешки су овдје услови за живот. Воду носим са извора, а нема ни струје. Нема те љубави због које би нека дјевојка дошла да живи овдје - рекао је Кнежевић.

Није се плашио ничега. Говорио је да су чист планински ваздух и храна произведена на његовом имању заслужни за његово добро здравље, мада је изгубио шаку.

- Нисам завршио школу, а мало ко хоће да запосли инвалида, тако да ми је суђена планина - говорио је Кнежевић, који ће, нажалост, заувијек остати на обронцима свог Влашића.

Принцеза

Мјештани Пилиповине кажу да је убијени Васиљ Кнежевић био херој који се борио за голи живот, а да је за "дјечака са планине" чула и покојна британска принцеза Дајана.

- Она је како се причало хтјела да дође да га посјети када је чула како се он бори и живи. Да ли је то истина или не, не знам. Али, Васиљ је био истински борац за живот - рекао је један мјештанин Крушева Брда.

Мјештани Пилиповине о Илији Милићу нису жељели пуно да причају. Рекли су да је живио са супругом и сином, док су му два сина и кћерка у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана