Мили Радишићу три године затвора

Небојша Томашевић
Мили Радишићу три године затвора

Бањалука - Већински власник "Медицинске електронике" Миле Радишић, те Драган Церовац, Никица Бајић и Жељко Каталина осуђени су у петак у бањалучком Окружном суду на укупно десет година затвора због злоупотреба почињених манипулацијом акцијама овог предузећа, чиме је Република Српска оштећена за око 1,1 милион марака.

Радишић је осуђен на три године, а Церовац, који је обављао функцију шефа Одјељења за управљање хартијама од вриједности у ИРБ-у РС, на три године и шест мјесеци затвора. Бивши директор МЕ Жељко Каталина осуђен је на три године, а бивши радник ИРБ-а и члан УО МЕ Никица Бајић на шест мјесеци затвора због манипулација цијенама акција МЕ.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Весна Станковић-Ћосовић.

Вијеће је донијело рјешење којим се поништава уговор којим је Радишић купио акције "Медицинске електронике" те наложило да се оне врате у власништво Републике Српске.

Према наводима у пресуди, Радишић је подстрекавао Церовца, Каталину и Бајића да почине злоупотребу и манипулишу цијенама акција МЕ како би он што јефтиније купио ово предузеће. Радишић и остали су по претходном договору у више наврата манипулисали акцијама и стварали привид трговања како би снизили појединачну вриједност акције. Они су на тај начин снизили цијену акције са 0,45 на 0,05 марака по акцији. На основу тога Радишић је по нижој цијени од реалне купио 34 одсто капитала МЕ за око 180.000 марака и тако оштетио буџет РС за 1.143.187 марака. Наводи се да је Радишић подстрекавао Церовца да злоупотребом службеног положаја омогући да ИРБ РС прихвати његову јавну понуду и да он купи акције МЕ по цијени од 0,05 марака. Такође се терети да је подстрекавао Каталину да утиче на мале акционаре да продају своје акције.

Предсједник судског вијећа Весна Станковић-Ћосовић казала је да вијеће сматра да је Специјално тужилаштво РС доказало наводе измијењене оптужнице у поновљеном суђењу.

 

Више детаља прочитајте у штаманом или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана