Мердић украо четири килограма злата

Дијана Дујић
Мердић украо четири килограма злата

Добој - Елвир Мердић (38) из Тешња осуђен је на четири године затвора у добојском Окружном суду због пљачке златаре "Голд Ф" из које је у ноћи између 31. маја и 1. јуна прошле године украдено више од четири килограма злата вриједног око 330.000 марака.

Према пресуди Мердић је заједно са непознатим особама прво провалио у трговачки центар "БмД" у оквиру којег се налази златара, а затим су провалили у златару и украли златни накит вриједан 330.000 марака.

Наводи се да су они ову крађу починили између 22 часа 31. маја и седам часова ујутро 1. јуна прошле године.

- Они су прво пресјекли металну решеткасту ограду око тржног центра и након што су направили отвор ушли у унутрашњост. Затим су се уз помоћ дрвених љестава, које су раније украли, попели на крова. Исјекли су плоче на крову и направили отворе различитих димензија. Кроз један отвор, који се налазио одмах изнад златарске радње "Голд Ф" ушли су унутра уз помоћ ручно направљених металних љестава  - наведено је у пресуди.

У пресуди још стоји да су из златаре украли око четири килограма златног накита вриједног 327.000 марака, 443 грама сребрног накита вриједности 2.650 марака и 600 марака који су се налазили у новчанику пулту. Са собом су понијели и вагу за мјерење златног накита. Укупна штета је процијењена на око 330.000 марака.  У  вријеме ове пљачке расвјета у улици у којој се налази тржни центар "БмД" била је искључена, а уговор са фирмом која је радила на обезбјеђењу цијелог објекта, у којем се налази и златара, раскинут је неколико дана прије пљачке.

Елвир Мердић ухапшен је два и по мјесеца након пљачке у августу прошле године. Тада је полиција претресла двије локације у Добоју и Модричи и шест у Тешњу, гдје су пронађени предмети који се могу довести у везу са пљачком златаре, као и извршењем других тешких кривичних дјела. Осим оптуженог тада је ухапшено још шест особа  Алмир М., Јозо К., са подручја Тешња, Далибор Д., Аднан Х., обојица из Добоја, те Расим А.  из Тешња и Сенад С.  из Какња, који имају пријављено боравиште у Добоју. Они су уз сагласност дежурног тужиоца, пуштени на слободу. Сви ухапшени су одраније познати полицији по тешким пљачкама и насилничком понашању.

Трошкови

Пресудом је Елвир Мердић обавезан да власници златаре "Голд Ф" М. М. надокнади штету причињену крађом у износу од 330.000 марака. Ову надокнаду мора да исплати у року од 90 дана од правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана