Мамић рањен на очевом гробу

Сања Амиџић
Мамић рањен на очевом гробу

Томиславград - Савјетник и бивши извршни потпредсједник Фудбалског клуба Динамо из Загреба Здравко Мамић јуче је рањен у ногу из ватреног оружја на обиљежавању годишњицу смрти свога оца у мјесту Зидине код Томиславграда.

Према непотврђеним информацијама на њега су пуцала два нападача. Испалили су више хитаца из ватреног оружја али га је само један погодио начинивши му прострелну рану на десној наткољеници. Љекарска помоћ указана му је у Дому здравља Томиславград а Мамић се послије три сата у овој здравственој установи на властити захтјев одвезао својим аутомобилом на даље лијечење у Хрватску.

Директор Дома Здравља у Томиславграду Иван Багарић изјавио је да Мамић има рану на десној наткољеници  да кост није оштећена али да се третира као тежа повреда.

Мамић је јуче изјавио да је избјегао смрт и да је у реду. О мотивима напада није желио да разговара.

Здравков брат Зоран Мамић изјавио је за хрватске медије да је у тренутку напада на окупу било 40 чланова породице, а међу њима и дјеца.

- Нападачи су искочили из грмља и насумце испалили пет или шест метака. Један је погодио Здравка, а један је оштетио аутомобил. Ово се могло очекивати, вјероватно се ради о хулиганима - казао је Мамић и додао да му је брат Зоран рекао да га ништа не може сломити да данас путује у Албанију.

Популарни Мамињо рањен је око поднева а јуче су се појавиле двије верзије овог случаја. Према првој Мамић је нападнут пред очима око 40 својих рођака који су дошли на обиљежавање годишњице смрти његовог оца. Наводно када је излазио из капеле испред њега појавиле су се двије наоружане и маскиране особе које су испалиле више хитаца од којих га је погодио један након чега су се побјегли.

Међутим, неколико часова касније из полиције појавила се другачија верзија приче по којој је Мамић упуцан чим је стигао на гробље.

- Напад се догодио одмах након што је изашао из возила. Он је осјетио снажну бол у предјелу ноге као да га је нешто опекло - рекли су у полицији Министарства унутрашњих послова Ливањског кантона.

Сличну верзију потврдио је и Здравков рођак Миро Мамић који је у тренутку напада био на лицу мјеста.

- Дошли смо с четири аутомобила. Возио сам задњи. Чим је изишао из аута Здравко је пао. Пуцњаву нисам чуо. Мислио сам да је позлило његовој мајци, а потом сам уочио крв на његовој нози. Подвезали смо му рану мајицом и пошли према Томиславграду док нисмо срели Хитну која је ишла према нама - испричао је Мамић, додајући како су нападачи очито чекали неколико дана јер су припремили сачекушу, а нису знали када ће доћи Здравко који сваке године посјећује ово мјесто.

Полиција сумња се да је у Мамића пуцано из снајперске пушке са пригушивачем а да је иза обарача био професионалац који је до лица мјеста стигао пјешке и припремио сачекушу. До закључења овог броја "Гласа Српске" због напада на Мамића нико није био ухапшен.

Овај напад, који је био четврти у посљедње три године на Мамића, осудило је руководство Динама.

- Атак је планиран и ради се о наставку напада на Мамића који су почели још 2014. године - саопштили су из ФК "Динамо".

Први напад био је 22. марта 2014. на дербију Хајдука и Динама. Тада се Мамић сукобио са легендарним играчем Хајдука Ивом Бегом. На тој се утакмици свађао се и са Љубом Павасовићем, а потом је након славља другог гола Динама на њега кренуо Бего. Мамић је тада добио и ударац у главу.

Прошле године када су Мамић и његов адвокат Чедо Продановић дошли су пред Прекршајни суд управо због туче с Бегом и изашли из аутомобила, према њима су полетјеле димне бомбе, сигналне ракете и боце које су оштетиле један од паркираних аутомобила.

Мамића је прије два мјесеца док је у друштву породице и пријатеља шетао ривом у Болу на Брачу, ударио шаком у главу младић (22). Од силине ударца пао је у море Нападача који је бјежао стигли су и ухватили су Мамићеви пријатељи.

Родна груда

Насеље Зидине код Томиславграда на којем је рањен Мамић родно је село његовог покојног оца. Смјештено је на врло неприступачном терену са много путељака и козијих стаза. Граница са Хрватском мјери се у метрима.

Мамић је јуче дошао на гробље  са више чланова уже и шире породице како би обиљежио годишњицу очеве смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана