Малверзацијама дошао до 42.000 КМ

С. А.
Малверзацијама дошао до 42.000 КМ

Бањалука - Бањалучанин М. В. (48) пријављен је Окружном тужилаштву у том граду због сумње да је као директор једне бањалучке фирме разним малверзацијама незаконито присвојио око 42.000 марака.

Према полицијском саопштењу, он се терети да је од 2013. до 2015. године у својству директора фирме подизао новац са трансакцијског рачуна предузећа, а утрошак није оправдао, чиме је предузећу причинио материјалну штету од 14.500 КМ.

- Он се сумњичи да је у истом периоду и продао робу која је у књиговодству предузећа евидентирана на стању, а за њу није доставио фактуре на књижење. М. В. је и на тај начин предузећу причинио материјалну штету од око 26.000 КМ, а за поменути износ себи прибавио противправну имовинску корист - објаснили су у бањалучкој полицији.

Према њиховим ријечима, осумњичени је и у току 2014. године довео у заблуду једну фирму из Теслића када је сачинио предрачун за испоруку шест акумулатора у укупном износу од око 1.200 КМ по којем је извршена уплата. Међутим, уговорена роба није испоручена.

Осумњичени М. В. терети се за кривична дјела проневјера, пословна превара, те фалсификовање или уништавање пословних или трговинских књига и исправа.

Према Кривичном закону РС, за почињено кривично дјело пословна превара може се изрећи казна затвора од шест мјесеци до пет година, зависно од висине штете.

- За проневјеру, зависно од штете, такође се може изрећи казна затвора од шест мјесеци до пет година, док је казна затвора за фалсификовање и уништавање службених исправа од три мјесеца до пет година - стоји у Кривичном закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана