Мајка монструм убила двије бебе

Снежана Тасић
Мајка монструм убила двије бебе

Приједор - Драгана Грбић (48) из Приједора ухапшена је због сумње да је починила двоструко чедоморство.

Њој полиција ставља на терет да је 2011. године након порођаја у својој породичној кући у том граду убила новорођену кћерку. Исти случај Грбићева је поновила и 2013. године и овај предмет је већ предат тужилаштву.

Полиција је успјела да расвијетли овај случај стар четири године. Начелник Центра јавне безбједности Приједор Далибор Иванић рекао је јуче на конференцији за новинаре да је полицијском истрагом утврђено да је дијете рођено живо, али да је убрзо након порођаја преминуло.

- Чедоморство се догодило 3. јула 2011. године када се Д. Г., послије нежељене трудноће, породила сама у дневном боравку куће у којој је живјела у Приједору. Након документовања предмета против ње ће бити поднесен извјештај Окружном тужилаштву Бањалука због почињеног кривичног дјела убиство дјетета при порођају - казао је Иванић.

У саопштењу ЦЈБ Приједор наведено је да се Д. Г. породила без медицинског надзора и да је новорођенче убрзо након порода умрло.

- Она је тијело сама однијела у мјесто Доњи Гаревци код Приједора и закопала га у кориту ријеке Мајчевац, након чега се вратила кући. Током истраге Грбићева је признала полицији гдје је закопала тијело бебе, али да је вода током прошлогодишњих поплава тијело однијела. Полиција је након признања злочина одмах отишла на лице мјеста. Али, с обзиром на прошлогодишње поплаве, тијело није пронађено. Полиција ће наставити даљу потрагу док се тијело дјетета не пронађе - наведено је у саопштењу.

Грбићева је 2013. године убила још једно дијете након порођаја, због чега је приједорска полиција против ње исте године поднијела извјештај надлежном тужилаштву због почињеног кривичног дјела убиство дјетета након порођаја.

Она је тек новорођену дјевојчицу тада убила, ставила је у пластичну врећу за смеће и сакрила испод кауча у дневном боравку стана у којем се породила. За овај злочин полиција је сазнала након што је она, након обилног постпорођајног крварења, примљена на Одјељење гинекологије Опште болнице у Приједору.

Мајка монструм је тада ухапшена, након што је полицији признала да је усмртила новорођенче. Полицајци су у присуству патолога претресли њен стан и испод кауча у пластичној кеси заједно с постељицом и пупчаником пронашли мртво новорођенче тешко 4.100 грама и дугачко 53 центиметра. Није познато да ли је новорођенче искрварило до смрти или се угушило у врећи.

Како сазнајемо, Грбићева има три сина старости од 24 до 27 година. Нема мужа. Нежељене трудноће прикривала је носећи широку гардеробу, а велики стомак је правдала дебљањем.

Милић

Психолог Александар Милић рекао је да приликом трудноће и порођаја долази до промјена психичког стања које су праћене одређеним промјенама у понашању.

- Трудноћа и пород у комбинацији са неким другим факторима могу утицати на слабљење личности и довести до кризе. Комбинација порода који је трауматски доживљај уз учешће других фактора утиче на појаву депресије. Код таквих особа може доћи до појаве халуцинација и параноје, која може довести до нежељених трагичних поступака као што је чедоморство - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана