Лоша хигијена најчешћи проблем

Весна Поповић
Лоша хигијена најчешћи проблем

Бањалука - Недовољно чисте просторије, опрема и уређаји за рад, неиспитивање здравствене исправности хране те радници клицоноше најчешћи су проблеми које инспектори утврђују приликом контрола пекара, пекотека и посластичарница.

У Одјељењу за инспекцијске послове истакли су да су инспектори за храну од почетка године у пекарама и пекотекама обавили по 29 контрола, а највише недостатака, 15 било је у пекарама. Исписано је седам прекршајних налога и 2.200 марака новчаних казни.

- Лоша хигијена је најчешћи недостатак који приликом контрола установљавају инспектори. Контролисали смо и рад 11 посластичарница, приликом чега су утврђена два недостатка, док је у пекотекама установљено десет пропуста. Власници радњи добили су рок за који су утврђене проблеме морали да ријеше - казали су у овом одјељењу.

Власник компаније "Крајина клас" и предсједник Удружења пекара Републике Српске Саша Тривић поручује да је лоша хигијена појединих пекара дугогодишњи проблем.

- Нисам примијетио да се нешто знатно промијенило посљедњих година. Инспекцијске контроле су прави начин да власници пекара буду натјерани на бољу хигијену. То није нешто што је могуће преко ноћи промијенити - казао је Тривић.

Истакао је да је лошу хигијену тешко поправити, јер, како каже, то често није питање "нечега што треба само очистити".

- Појединци раде у неусловним просторијама, које треба реновирати, за шта је потребно уложити новац. Имамо и велики број необучених пекара, а то је озбиљан посао, за који треба пуно труда и знања - казао је Тривић.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић је рекао да многи и не знају шта купују.

- Потрошачи нису у позицији да виде на који начин се хљеб или неко пециво које купују производи. Само инспектори имају праву слику о томе - казао је Петровић.

Купци пекарских производа и посјетиоци посластичарница истичу да вјерују инспекторима и власницима.

- Здравље потрошача је најпрече. Мислим да никоме није у интересу да му производи или локал дођу на лош глас због лоших хигијенских услова. Тиме би имали пад промета и пропаст посла. Те ситне недостатке, којих има у сваком послу, сигурно отклањају у ходу. Уосталом они који раде са храном морају имати уредне санитарне књижице - казао је становник Нове вароши Мирко Ристић.

Лањски резултати

Сличне резултате инспектори за храну имали су и лани. Урађено је 149 контрола и утврђен 81 недостатак.

- Током 2015. извршено је 138 прегледа рада пекотека и констатовано 46 недостатака, а у 43 контроле рада посластичарница пронађена су четири. За утврђене недостатке издато је 12 прекршајних налога пекарима, шест пекотекама и један посластичарницама, на основу којих је наплаћено 9.300 КМ казни - рекли су у Одјељењу за инспекцијске послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана