Начелник клинике oсумњичен за обљубу

Небојша Томашевић
Начелник клинике oсумњичен за обљубу

БАЊАЛУКА - Начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (УКЦ РС) Дарко Голић ухапшен је због сумње да је обљубио пацијента (36), потврђено је "Гласу Српске".

Незванично сазнајемо да је Голић пацијента, који је ожењен и има двоје дјеце, љубио по врату и другим дијеловима тијела док је био у просторијама клинике.

- Искористио је прилику кад је остао насамо с пацијентом како би га обљубио. То су видјеле медицинске сестре које су остале затечене оним што виде. Шокиране, све су пријавиле Управи УКЦ РС која је брзо реаговала и позвала полицију, која је потом ухапсила Голића - казао је извор упућен у случај.

Према његовим ријечима, инспектори су с мјеста догађаја изузели све трагове, као и оне са тијела пацијента. Појаснио је да ће бити урађена и ДНК анализа трагова како би се доказало шта се заправо догодило.

Полицијска управа Бањалука, наводећи иницијале, потврдила је Голићево хапшење наводећи да га терете за обљубу над немоћним лицем.

- Осумњичени Д. Г. је ухапшен након што је полицији пријављено да је у УКЦ РС у Бањалуци почињено кривично дјело обљуба над немоћним лицем.  У координацији са Окружним тужилаштвом Бањалука предузима се низ оперативних и истражних радњи у циљу расвјетљавања свих околности кривичног дјела - саопштено је из Полицијске управе Бањалука не наводећи детаље, као ни  идентитет ухапшеног и оштећеног.

Директор УКЦ РС Владо Ђајић за "Глас Српске" потврдио је да је ухапшен начелник клинике због сумње да се понашао неетично према пацијенту.

- Дежурно особље нас је обавијестило о неетичном понашању нашег радника. Одмах смо позвали полицију како би се тај случај детаљно испитао. УКЦ РС стоји на располагању надлежним институцијама како би се утврдила истина. За нас је пацијент светиња. Предузимамо и предузећемо све мјере да заштитимо наше пацијенте. Тако смо и сада урадили - рекао је Ђајић.

Додао је да ће управа УКЦ РС предузети све законом предвиђене мјере према раднику који је ухапшен и осумњичен.

-  Чекамо извјештај о том случају и у складу с тим ћемо предузети мјере - рекао је Ђајић.

Кривични законик РС за дјело које се ставља на терет Голићу, обљуба над немоћним лицем, предвиђа казну од двије до десет година затвора. Предвиђене су и оштрије казне ако се утврди да је дјело почињено на нарочито понижавајући начин или из мржње или је усљед њега наступила тешка тјелесна повреда, тешко нарушење здравља или трудноћа немоћног женског лица. Тада је предвиђена најмања казна од пет година.

Саслушања

Због случаја обљубе немоћног лица у УКЦ РС данас поподне још три љекара била су приведена у полицију на испитивање. Извор близак истрази је рекао "Гласу" да су испитани због сумње да су знали да је Голић починио кривично дјело, али да то нису пријавили. Незванично, ријеч је о доктору Дејану Аћићу, доктору Владимиру Ћосовићу и главној сестри Клинике за анестезиологију и интензивно лијечење Биљани Јанковић. У полицији нису могли да говоре о детаљима, само су потврдили да се у овом случају саслушава више лица. Владо Ђајић је казао данас да нема информацију да је, осим једног радника УКЦ РС, још неко ухапшен, али је потврдио да је више запослених свједочило у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана