Лажном полицајцу година робије због фалсификовања новца

Jасмина Салопек
Лажном полицајцу година робије због фалсификовања новца

САРАЈЕВО - Семир Требињац (31) споразумно је признао кривицу, након чега је у Суду БиХ осуђен на годину затвора, јер је, према пресуди, фалсификовао новац и трошио га, али се и лажно представљао као полицајац..

Како се наводи у пресуди, њему је на терет стављено кривично дјело кривотворење новца у вези са кривичним дјелом лажно представљање.

Оптужени је признао да је, помоћу одговарајуће опреме у јуну и јулу 2021. године, направио већи број кривотворених новчаница у апоенима од 20, 50, 100 и 200 КМ, те их на осмишљен начин стављао у оптицај као праве на подручју Сарајева и Коњица.

- Трошио их је тако што је плаћао разну робу у већој вриједности путем интернет огласа, а затим је, у циљу да себи прибави корист на договорено мјесто, долазио је обучен у одјећу која асоцира на униформу полицијских службеника - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Како су саопштили из Тужилаштва, од Требињца ће,  у складу са споразумом, бити одузети предмети и средства који су кориштени за ово кривично дјело.

- У питању су опрема и материјал кориштени за израду лажних новчаница, одјећа која асоцира на полицијску униформу, као и одређена количина кривотворених новчаница, те мобилни телефон са СИМ картицом - навели су из Тужилаштва БиХ.

Према ранијим писањима медија о овом случају, оптуженог су открили полицјаци Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Сличај случај лажног представљања десио се прије неколико дана у Прњавору када је ухапшен Неџад Велић (33) који је такође осумњичен да се лажно представљао као полицијски инспектор, те да је опљачкао и претукао Прњаворчанина.

Из Полицијске управе Бањалука тада су саопштили, уз иницијале осумњиченог, да је против њега Окружном тужилаштву у овом граду поднесен извјештај за кривична дјела разбојништво и лажно представљање. Уз даље образложење, Велићу се ова два кривична дјела стављају на терет јер се 21. јуна возилом "поло" довезао до оштећеног коме се представио као полицијски службеник.

Извор близак истрази раније је рекао да је Велић, када је стекао повјерење оштећеног, напао истог, те му тражио новац, а мушкарац му је дао колико је имао, односно 1.000 марака. Велић се мушкарцу представио као инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а жртва је задобила повреде главе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана