Лажним обукама ојадио 20 особа за 50.000 КМ

Небојша Томашевић
Лажним обукама ојадио 20 особа за 50.000 КМ

Брчко - Златан Латифовић (47) из Маглаја оптужен је да је лажним обукама из њемачког језика преварио 20 особа за 50.000 КМ.

Оптужницу против њега подигло је Тужилаштво Брчко дистрикта, а потврдио је Основни суд у Брчком. Латифовићу је на терет стављено да је починио кривична дјела превара и фалсификовање исправе.

Према оптужници, он је преваренима обећавао да ће их, након што прођу обуку из њемачког језика и положе испит, запослити у Њемачкој. Лагао им је да има лиценцу за обуку и издавање увјерења о положеним испитима. Како би превару спровео у дјело, Латифовић је, наведено је у оптужници, наговорио познаницу Г. К. да на своје име региструје фирму “Џоб центар” у Брчком преко које ће се спроводити обуке. Он јој је том приликом приказао лажну лиценцу за обуку из њемачког језика и она га је послушала, не провјеривши његове тврдње, те је регистровала фирму. Након регистрације, како стоји у оптужници, Латифовић је почео са обуком која је трајала од маја до септембра 2017. године. Обуку је прошло 20 кандидата, а у оптужници је наведено да су полазници Латифовићу и власници предузећа “Џоб центар” плаћали између 950 и 4.089 КМ да би добили потврду о положеној лиценци за њемачки језик. Оптужени је са свим кандидатима у име поменутог предузећа закључио уговоре о обуци из страних језика и провјери знања те им је издавао лажна увјерења да су положили “тест даф” испит. То је овјеравао печатом “Џоб центра”, иако је знао да фирма нема овлашћења да спроводи ту врсту испита и да нема никакву сарадњу, нити уговор са Тест даф институтом из Њемачке.

Латифовић је од раније познат по сличним преварама, а сумњичен је и да је фалсификовао службене легитимације њемачке обавјештајне службе БНД. Против њега је Тужилаштво Зеничко-добојског кантона водило више истрага због превара и фалсификовања докумената. Латифовић је прије неколико година осуђен на условну казну због пријетњи и угрожавања безбједности бившег начелника општине Маглај и политичког аналитичара Џевада Галијашевића.

- То је особа која живи од превара и против њега је Тужилаштво ЗДК имало између 10 и 12 предмета због кривичних дјела. Ријеч је о међународном преваранту који је раније протјеран из Њемачке. Немам податке да ли је одговарао за све преваре, јер сам након што је по мојој пријави осуђен због угрожавања безбједности престао да се бавим њиме. Чуо сам само да је тешко оболио - рекао је Галијашевић “Гласу Српске”.

Казне

Према Кривичном закону Брчко дистрикта Златан Латифовић би због преваре могао да добије од шест мјесеци до пет година затвора. Овај закон за кривично дјело фалсификовање исправе, које се такође ставља на терет Латифовићу, предвиђа новчане или казну затвора до три године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана