Лажни њемачки конзул жену преварио за 3.500 КМ

Небојша Томашевић
Лажни њемачки конзул жену преварио за 3.500 КМ

САРАЈЕВО - Харис Кафеџић (54) из Завидовића оптужен је да је уз помоћ сарадника преварио З. Џ. из Жепча за око 3.500 КМ лажно јој се представљајући као конзул амбасаде Њемачке.

Оптужницу против њега је подигло Тужилаштво Зеничко-добојског кантона, а на терет му је стављено кривично дјело превара.

Како се наводи, Кафеџић је 12. септембра 2021. године на подручју Жепча у договору са Х. А. довео у заблуду оштећену З. Џ.

- Прво је Х. А. путем апликације “Вотсап” контактирао са  З. Џ. и лажно јој приказао да познаје конзула Амбасаде Њемачке у Сарајеву и да јој може помоћи да добије радну дозволу и запослење у тој земљи. Казао јој је да јој може обезбиједити и смјештај за њу и малољетну кћерку и родитеље. Након тога оштећена се нашла са Х. А. на бензинској пумпи “Слишко Жепче”, а потом су обоје отишли до ресторана “Калифорнија”, гдје их је чекао Кафеџић који се жртви представио као њемачки конзул - стоји у оптужници.

Додаје се да је Кафеџић тада оштећеној заказао термин за разговор о радној дозволи, а она му је предала 1.000 КМ, личну документацију као и личне податке за приступ њеној електронској пошти.

- Након тога је путем и-мејла из амбасаде Њемачке оштећена обавијештена да је сторниран термин за разговор који је раније заказала и уједно затражен нови термин, али за друго занимање. Она је након тога поново контактирала са Х. А. и обавијестила га о томе те се поново на основу његових упутстава 16. септембра 2021. састала са Х. А. и Кафеџићем на паркингу испред ресторана “Калифорнија” у Жепчу, гдје је Х. А. предала 750 евра за превод документације на њемачки језик и осигурање стана у Њемачкој као и личну документацију њених родитеља - пише у оптужници.

Надаље се наводи да је оштећена путем и-мејла видјела да јој је поново заказан термин за разговор и о томе обавијестила Х. А. који је тражио да им донесе још 1.000 КМ за обнављање термина, што је она учинила два дана послије.

Осумњичени Кафеџић је након ове преваре био у бјекству и за њим је била расписана потјерница на основу које је ухапшен 28. јануара. Њему је тада након хапшења одређен притвор.

Казна

Уколико се докаже кривица, Хариса Кафеџића чека затворска казна. Према Кривичном закону ФБиХ, за кривично дјело преваре предвиђена је казна затвора до три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана