Лажни генерал ојадио жупника из Плехана за 1.800 КМ

С. А.
Лажни генерал ојадио жупника из Плехана за 1.800 КМ

дервента - Тибор Праја из Кисељака пријављен је добојском тужилаштву због сумње да се лажно представио као генерал Хрватске војске Дамир Крстичевић и преварио жупника самостана Плехан код Дервенте Мирка Филиповића за 1.800 марака.

Превара се догодила у јуну ове године када је жупника путем мобилног телефона позвало лице које се представило као Крстичевић и затражило да буде уплаћен новац за лијечење болесног дјетета његовог пријатеља из Кисељака.

Како сазнајемо, преварант је тада жупнику рекао да путује за Загреб са генералом ХВ-а Жељком Гласновићем и да није у прилици да уплати помоћ, а дјетету је хитно потребан новац да се из Сарајева пребаци у болницу у Сплит. Још је испричао да је у пролазу поред Плехана те да ће навратити у самостан и вратити новац. Фра Филиповић, који тада није ни сумњао да се ради о превари, послушао је упутства и путем "Вестерн јуниона" на име Т. Б. из Кисељака уплатио 700, а потом 600 марака. Након извршене уплате добио је поново позив од преваранта који му је рекао да дијете нема новца за одјећу те да уплати још 500 марака, што је жупник и учинио. Искра сумње код жупника појавила се тек када га је преварант позвао и тражио да му допуни рачун за мобилни телефон у износу од 50 КМ. Жупник је тада, да би разјаснио своје сумње, позвао једног од генерала који познаје Крстичевића и испричао му цијели случај, након чега је закључио да је у питању превара. Пошто се у међувремену "хрватски генерали" нису појавили у Плехану, жупник је случај пријавио полицији.

Расвјетљавајући ову несвакидашњу превару полиција је дошла до сазнања да би лажни Крстичевић могао бити Тибор Праја. Он је убрзо ухапшен те је на саслушању признао превару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана