Кривичне пријаве против власника паса

Небојша Томашевић
Кривичне пријаве против власника паса

Бањалука - Против власника два пса "азијата" који су у бањалучком насељу Побрђе изгризли пет особа, од којих је једна преминула од инфаркта током санирања повреда, биће поднесен извјештај због изазивања опште опасности.

Незванично сазнајемо да су власници паса супружници Слободанка и Слободан Бојанић који се налази у затвору због других кривичних дјела.

- По налогу дежурног тужиоца полиција ради на документовању кривичног дјела изазивање опште опасности у вези са нападом два пса "азијата" на више грађана у улици Жарка Згоњанина - саопштили су јуче из Полицијске управе Бањалука и додали да су сва повријеђена лица задобила више угриза по тијелу.

Потврдили су да је особа која је преминула имала више угриза у предјелу врата и грудног коша.

Извор близак истрази је казао да се сада, осим прикупљања информација о догађају, утврђује ко је стварни власник паса како би против њега био поднесен извјештај.

У нападу разјарених паса који се десио у суботу увече повријеђен је Млађен Радаковић (61) који је убрзо преминуо у болници од срчаног удара. Њему је позлило док су му љекари санирали угризе и доживио је инфаркт. Пси су изгризли и његову супругу Марицу (56) и сина Стефана (21), као и њихове комшије, супружнике Зору (57) и Момира Мишића (59).

У ПУ Бањалука, наводећи иницијале, казали су да је бањалучко Окружно тужилаштво наредило обдукцију тијела преминулог Радаковића с циљем утврђивања тачног узрока смрти.

Пси су прије напада побјегли док је мајка Слободана Бојанића чистила боксове. Прескочили су ограду високу метар и по те прво напали Зору Мишић која је шетала испред своје куће.

- Изненада су скочили на мене и одмах почели да ме гризу. Зајаукала сам па је дотрчала моја кћерка Свјетлана и пси су насрнули на њу. Када је то видио, мој супруг Момир кренуо је да нас брани, али су и њега пси изгризли - казала је Мишићева и додала да је убрзо дошла Слободанова мајка и повикала на псе који су отишли.

Према њеним ријечима, комшије Радаковић су страдале када су кренуле да виде шта се дешава и чуле њену вриску.

- Марица је кренула да ми помогне и сусрела је псе који су на њу скочили и угризли је. Када су то видјели њен муж Млађен и син Стефан, дотрчали су да је спасу. Тад су те подивљале звијери Млађена угризле за врат - испричала је Зора.

Додала је да су на мјесто догађаја дошли и припадници полиције, али да су брзо отишли рекавши јој да због овог покрене приватну тужбу. Мјештани улице Жарка Згоњанина су огорчени јер сматрају да полицајци нису ваљано обавили увиђај, већ су усред истраге отишли.

Слободан Бојанић одраније је познат по кршењу закона и тренутно издржава петогодишњу затворску казну. Осуђен је у јануару у бањалучком Окружном суду јер је био вођа криминалне групе која је починила више пљачки и украла око 50.000 КМ.

Градска управа

У Градској управи Бањалука истакли су да чекају сагласност Окружног тужилаштва како би покренули процедуру утврђивања да ли су пси били заражени бјеснилом. Рекли су да од одлуке тужилаштва зависи да ли ће бити устријељени.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да је овај догађај упозорење свима да морају имати већу одговорност према држању паса и других животиња.

- Морају се испунити сви неопходни услови како хигијенски, тако и они други. У овом случају, нажалост, се показало да власници псе нису вакцинисали, што је озбиљан проблем - рекао је Радојичић.

Незванично сазнајемо да ће против власника паса бити поднесена и пријава због кршења одлуке о комуналном реду јер је ограда била нижа од прописане, док ће Ветеринарска служба такође поднијети пријаву јер пси нису пелцовани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана