Краљица Рома из Мостара опрала шест милиона евра?

Сања Амиџић
Краљица Рома из Мостара опрала шест милиона евра?

Торино - Против држављанке БиХ Амеле Сеферовић (60) из Мостара Тужилаштво у Торину покренуло је истрагу због сумње да је са још 21 особом организовала просјачење и продају сировог метала у Италији, а нелегално стечених шест милиона евра покушала је да убаци у легалне токове новца преко банака у Хрватској.

Како сазнајемо, истражни органи Хрватске овај случај прате већ двије године, када су се на поједине рачуне неких хрватских банака почеле слијевати велике суме новца иза којих су стајале особе без имовине, пребивалишта и запослења у Хрватској. Службеници Канцеларије за спречавање прања новца у тој земљи посумњали су да је ријеч о нелегалном новцу, због чега су покренули истрагу. Управо у том периоду Краљица Рома, како зову Сеферовићеву, је са једног од рачуна покушала да подигне 200.000 евра, а при томе није могла да објасни одакле јој толики новац. Због тога, надлежни суд у Хрватској одредио је блокаду читаве њене имовине, али и милионских рачуна чланова њене породице. Блокада имовине истекла је љетос, међутим, на адресу хрватских банака стигао је захтјев из тужилаштва у Торину за продужење блокаде, јер је против Сеферовићеве и још 21 особе покренут истражни поступак.

Према незваничним информацијама, Сеферовићева би о поријеклу стечених милиона требало да се изјасни сљедеће седмице пред судом у Торину.

Како сумњају италијански истражиоци, осумњичена и чланови њене породице организовали су просјачење и сакупљање метала у Италији, што је у овој земљи законом окарактерисано као кривично дјело. Како би избјегли плаћање пореза и новац убацили у легалне токове, уплаћивали су га у банкама у Хрватској. Није познато да је било ко од осумњичених пријавио да има редовна примања и да је за уплаћени новац плаћен порез.

Сеферовићева, која иначе живи на релацији БиХ - Хрватска - Италија, наводно је веће своте новца, прије него што се посумњало у његово поријекло, успјела да подигне у Сплитској банци у Трогиру.

Виле и аута

Сеферовићева и поједини чланови њене породице познати су по луксузном животу у Мостару, али и у Италији. Како сумњају италијански истражиоци, Сеферовићева је власница неколико скупоцјених вила у Италији и БиХ, али и око 400 аутомобила високе класе. Наводно је удата за Италијана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана