Крађама прибавили око два милиона марака

Г. Обрадовић, Ж. Домазет
Крађама прибавили око два милиона марака

Мостар - Анес Курбеговић и још четири особе које су осумњичене да су починиле више тешких крађа и разбојништава на подручју тог града и Ливна, а којима су прибавили више од два милиона марака ухапшени су у полицијској акцији "Сунце" јуче на подручју Мостара.

Осим Курбеговића ухапшени су Шехерзада Порић, Вјекослав Слишко, Семир Сердаревић и Дарко Слишко.

У Државној агенцији за истраге и заштиту (SIPA) рекли су да су у овој акцији ухапшене особе које су биле чланови злочиначке организације.

- Осумњичени су јуче ујутру на подручју Мостара украли пун камион цигарета, послије чега су на магистралном путу у Мостару заустављени и ухапшени. Они ће послије криминалистичке обраде бити предати у надлежност Тужилаштву БиХ које ће донијети одлуку о приједлогу притвора за њих - речено је у SIPA.

Они су додали да се трага за још неколико особа, а које су избјегле хапшење.

Првоосумњичени Курбеговић одраније је познат полицији по бројним кривичним дјелима, а према незваничним информацијама они се повезују за сада за четири велике пљачке у којима су прибавили више од милион и по марака.

Извор близак истрази испричао је да су инспектори мјесецима трагали за особама које су починили више крађа на подручју Мостара.

- Инспектори SIPA имали у информацију да они планирају нову крађу. Курбеговић и други чланови ове криминалне групе на југу Мостара украли су камион у којем су се налазиле цигарете вриједне око пола милиона марака. Послије крађе инспектори су их зауставили и ухапсили - рекао је наш извор.

Он је појаснио да је ријеч о "професионалцима" који су у сваку пљачку ишли добро припремљени.

Полиција их сумњичи за велику крађу када су 28. јула провалили у складиште предузећа "Визион" у Томиславграду и украли више од 3.000 сунчаних и диоптријских наочара, а чија је малопродајна цијена већа од милион и по марака.

Они су тада дошли током ноћи и онеспособили аларм на складишту предузећа, а потом обили улазна врата. Када су изнијели робу ставили су је у возило "кеди" од фирме "Визион" којим су превезли наочале. Украдено возило су потом оставили у Ускопљу.

Поред овог ухапшене полиција терети и да су 18. јула ове године опљачкали пословницу Шпаркасе банке у Мостару. Пљачкаши су тада наоружани ушли и пришли слеђа чуварима и потом почели да галаме на радницу и траже новац. Та радница је радила само на картицама, те су на крају дошли до шалтера са новцем и однијели више од 40.000 марака и побјегли.

Полиција их сумњичи за још неколико тешких крађа на подручју Мостара и других мјеста.

Курбеговић

Анес Курбеговић познат је одраније полицији по бројним кривичним дјелима, а у августу прошле године ухапшен је у акцији "Лутка" и против њега је подигнута оптужница јер је био члан криминалне групе Дарка Елеза која је починила низ тешких кривичних дјела.

Он је хапшен у фебруару 2008. године јер се доводио у везу са троструким убиством испред кафића "Омерта" у Палама. Тада су убијени власник кафића Влатко Мачар и двојица случајних пролазника. Он је сарађивао и са Зијадом Турковићем, који је кад је сазнао да је Курбеговић повезан са Елезом наручио његово убиство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана