Комисија утврдила узрок авионске несреће у којој су погинули Љубиша Араманда и његова ћерка

Небојша Томашевић
Комисија утврдила узрок авионске несреће у којој су погинули Љубиша Араманда и његова ћерка

САРАЈЕВО - Губитак контроле над управљањем авионом на малој висини и пад истог у ковит (спин) због слома силе узгона авиона (прекорачење критичног нападног угла авиона) изазваног грешком пилота у одржавању брзине и угла пењања током фаза полијетања и пењања, главни је узрок авионске несреће која се догодила 31. децембра 2022. на аеродрому Урије-Приједор.

Навела је то у свом завршном извјештају комисија која је истраживала узроке авионске несреће у којој су погинули дугогодишњи инструктор летења и предсједник Планинарског савеза Републике Српске Љубиша Араманда (47) и његова кћерка Андреја.

Комисија за спровођење истраге узрока ваздухопловне несреће авиона „Citabria“ завршила је истрагу и сачинила завршни извјештај. Цјелокупан поступак испитивања узрока несреће спроведен је по међународним стандардима и процедурама (ICAO) те важећим прописима БиХ.

-Несрећа се догодила приликом извођења панорамског лета у рејону аеродрома. Лет се изводио дању, по правилима визуелног летења (VFR) и по визуелним увјетима (VMC). У фази пењања након полијетања, на висини око 40-50 метара, авион је из угла пењања изненада нагло скренуо удесно. Након оштрог скретања удесно, авион се наставио превртати преко десног крила, обарати нос према земљи, а потом је прешао у стрмо, скоро вертикално обрушавање и до удара у земљу остварио окрет од 270 степени. Авион је под стрмим, готово вертикалним углом и нешто леђним положајем ударио у земљу, при чему су пилот авиона и путник погинули, а авион је потпуно уништен – наведено је у извјештају који је усвојен 31. марта.

Додато је да су на несрећу утицали неправилан (нестандардан) вертикални профил фазе полијетања и фазе пењања са великим промјенама угла и брзине авиона, те брзина авиона неприлагођена поставкама флапса (увучен) и претполетној маси авиона.

Према налазима комисије, на несрећу су утицај имали и прекорачење масе авиона у полијетању, односно већа маса авиона у полијетању од дозвољене, могуће залеђивање карбуратора и покушај одлеђивања, што је за посљедицу имало смањење снаге мотора и брзине, екстремно мала висина на којој је дошло до губитка узгона, недовољна за безбједан излазак из ковита, као и релативно велики прекид у летењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана