Kод 630 возача у Српској утврђено присуство алкохола, код 74 више од 1,5 промила

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У републичкој акцији појачане контроле саобраћаја испитивање присуства алкохола у организму извршено је код 10.158 возача, од којих је алкохол утврђен код њих 630, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

У акцији под називом "Однос возач - пјешак и контрола возача под дејством алкохола, опојних дрога или психоактивних лијекова" 74 возача имала су више од 1,5 промила алкохола у крви.

"Због управљања возилом под дејством алкохола 81 возач лишен је слободе - 74 њих због више од 1,5 промила алкохола у крви и седам који су одбили да се подвргну алкотестирању", наводи се у саопштењу.

Од 23 возача који су подвргнути испитивању на присуство опојних дрога или психоактивних лијекова, који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње, код три је утврђено присуство опојних дрога у организму, док је 13 возача одбило да се подвргне тестирању.

Од укупно контролисаних 1.222 пјешака, за њих 1.207 утврђено је да су починили прекршаје, за које су им издати прекршајни налози.

У протеклих десет мјесеци догодиле су се 7.403 саобраћајне незгоде, што је мање за 11,3 одсто у односу на исти период лани.

"У саобраћајним незгодама погинуло је 85 лица што је за 16 лица мање у односу на исти период лани. Теже су повријеђена 384 лица /мање за 23,7 одсто/, док је лакше повријеђено 1.880 лица /мање за 6,9 одсто/", навели су из МУП-а.

Акцију је с циљем спречавања саобраћајних незгода са посљедицама по лица и одржавања повољног стања безбједности саобраћаја реализовао МУП од 20. до 24. новембра, а полицијски службеници су у оквиру акције контролисали укупно 12.986 возача.

МУП позива све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и да се одговорно понашају у саобраћају, те да допринесу повољнијем стању у области безбједности саобраћаја на подручју Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана