Ко је Миливоје Тодоровић: Производио кокаин под заштитом меделинског картела

Г.С.
Ко је Миливоје Тодоровић: Производио кокаин под заштитом меделинског картела

Један од највећих пробоја у свјетском наркокриминалу остварен је синоћ у Франкфурту хапшењем особе под именом Миливој Тодоровић (1975.) из Бијељине.

Ради се о изузетно опасном криминалцу са великим познанствима међу јужноамеричким картелима.

Како је појашњено Рапорту од добро обавијештеног извора, ријеч је о једном од највећих ауторитета европског подземља. Он је своје активности годинама врло добро скривао.

У акцији његовог откривања, осим најбољих истражитеља ЕУРОПОЛ-а, учествовали су и МУП Републике Српске, МУП Кантона Сарајево те Тужилаштво БиХ, позивајући одлучне чињенице које су извучене са сервера фамозне Скај апликације.

Како Рапорт сазнаје, Тодоровић је носио алиас Мистер Си. Он је кориштен у комуникацији с бројним шефовима европских и балканских злочиначких организација.

Такође, ради се о једном од “најцјењенијих” мајстора за екстракцију кокаина највише чистоће на свијету. Ради се о такозваном кувару који је значајна карика у сваком наркокартелу.

Лабоси кокаина у џунглама Колумбије

Он је, како је потврђено Рапорту од извора блиском истрази, често боравио у Колумбији и њеним џунглама гдје је надгледао кухање кокаина и провјеравао његову каквоћу.

Рапорт ексклузивно објављује фотографије које је слао путем Скај апликације својим сарадницима.

Такође, он је важио за једног од чланова „управног одбора” Шкаљарског клана.

Под његовом палицом одигравали су се договори за транспорт кокаина са свим већим европским бандама. У БиХ је његов контакт био Бојан Цвијетић који је раније ухапшен и налази се у кућном притвору.

Цвијетићева група је од Мистер Сија куповала кокаин у Холандији и кријумчарила га у БиХ.

Идентификован је од стране МУП-а РС и Тужилаштва БиХ као једна од најзначајнијих мета. За њега је заинтересован већи број држава у свијету.

У његовим Скај комуникацијама су пронађени контакти са великим бројем људи из врха Шкаљарског клана.

Велике туре дроге према ЕУ

Поред овога, исти је слао велике туре кокаина ка западној Европи те преузимао огромне количине новца од продаје кокаина.

Тодоровић је слао кокаин из Колумбије у тонама за Европску унију и Шкаљарски клан. Иначе је био сарадник и убијених Алана Кожара и Јована Вукотића.

Тодоровић је живио на релацији Белгија-Холандија-Колумбија.

Из Колумбије је организирао утовар кокаина на прекоокеанске бродове. У Белгији и Холандији имао је уходану мрежу сарадника.

Они су у лукама организовали извлачење кокаина из бродских контејнера и даљу дистрибуцију и продају на подручју ЕУ, али и БиХ, Србији и Црној Гори.

Власти у БиХ  већ дуже су заједно са ЕУРОПОЛ-ом тражиле Мистер Сија те његове конекције по Европи и свијету.

Тодоровић ухапшен на малом аеродрому у Франкфурту

Напокон, синоћ је ухапшен након што је слетио на мали аеродром у Франкфурту приватним авионом из Дубаија, ексклузивно дознаје Рапорт.

О његовој озбиљности говори чињеница да је Тодоровоћ пословао у Меделину, под окриљем колумбијског картела који је основао и водио злогласни Пабло Есцобар.

У исто вријеме Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет, са припадницима ПУ Бијељина, тренутно врше претресе објеката и имовине у власништву Тодоровића на подручју Бијељине.

Претреси се врше по наредбама Суда БиХ, а под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ.

Иначе, Тодоровић се налазио на интерној потјерници Интерпола која није јавно објављена.

Званичници МУП-а РС су у јулу ове године боравили у средишту ЕУРОПОЛА. Ту су колегама презентирали сазнања о Тодоровићу. То је касније резултирало његовим лишењем слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана