Кинези оштетили буџет за 18 милиона евра

Сања Амиџић
Кинези оштетили буџет за 18 милиона евра

Сарајево - Држављани Кине, који посједују фирме у БиХ, пореском утајом и прањем новца оштетили су буџет за више од 18 милиона евра.

То су досадашњи резултати акције "Курир", коју су спровели Управа за индиректно опорезивање БиХ (УИО) и Агенција истраге и заштиту (SIPA).

У УИО су рекли да ће висину коначне штете знати након детаљног анализирања пословања фирми кинеских држављана који су били под истрагом.

- Према посљедњој контроли, у седам кинеских фирми утврђен је мањак робе од око 949.000 марака. Осим мањка, пронађен је и одузет вишак робе у укупном износу од око 196.000 марака - саопштено је из УИО.

Против власника кинеских фирми Тужилаштву БиХ биће поднесени извјештаји због утаје пореза и прања новца.

Како су јуче саопштили из ове институције, у поменутим фирмама вршен је попис све робе која се налазила у залихама.

- Контролом је утврђен огроман мањак робе у укупном износу од близу 879.000 марака на које ће бити обрачунат ПДВ од 17 одсто. Поред мањка, пронађен је и вишак робе вриједан 196.000 марака. Та роба је одузета - казали су у УИО.

Акција "Курир" започета је пред крај прошле године када су претресене бројне локације и ухапшено 20 особа из БиХ, Хрватске и Кине због сумње да су из наше земље илегално изнијеле 23,4 милиона и утајиле око три милиона марака. Након испитивања, предложене су и одређене мјере забране против седам држављана Кине и тројице држављана БиХ. Њима је на терет стављено да су готовину нелегално износили из БиХ у Хрватску.

Припадници SIPA у наставку ове акције у априлу ове године спровели су контролу на 18 локација и саслушали седам лица због сумње да су утајили 430.000 евра пореза те из БиХ илегално изнијели око три милиона евра. Објекти су претресени на подручју Сарајева, Мостара, Прњавора, Тузле и Брчког. Ова организована група терети се да је од јануара 2013. до децембра 2015. године из БиХ у иностранство износила огромне количине новца.

Током претреса у шест кинеских фирми у јануару ове године припадници УИО открили су да код појединаца постоји књиговодствени вишак робе вриједан 2,16 милина марака, а код појединих мањак робе од 689.000 марака. Ова роба није имала документацију о поријеклу, због чега је и одузета.

Кинеска роба на тржишту БиХ продавана је на црно. Новац добијен продајом ове робе претваран је у евре и дијелом у америчке доларе те путем посредника из БиХ изношен у Хрватску. Новац је тамо полаган на рачуне Уникредит банке, а касније путем финансијских трансакција пребациван на рачуне у Кину.

Новац

Припадници SIPA су у децембру прошле године на почетку акције "Курир" заплијенили од држављана Кине око 200.000 евра за које се сумња да су били намијењени за илегално изношење из БиХ. Поред новца, током претреса пронађена је и одузета одређена количина оружја и муниције, пословна документација, више аутомобила и камиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана