Како је тузланска криминална група “зарадила” 400.000 КМ, оптужени за продају дроге и отмицу

Г.С.
Како је тузланска криминална група “зарадила” 400.000 КМ, оптужени за продају дроге и отмицу

ТУЗЛА - Кантонални суд у Тузли потврдио је оптужницу Тужилаштва Тузланског кантона против осам особа којима се на терет ставља неколико тешких кривичних дјела. Између осталог, оптужени су да су од продаје дроге те још неколико кривичних дјела прибавили 400 хиљада КМ.

Како су саопштили из Тужилаштва Тузланског кантона, оптужница је потврђена против Армина Шабановића (26), Армина Ризвића (30), Ријада Шабановића (25), Џевада Фочића (27), Санеле Шабановић (27), Џените Халиловић (22), сви из Живиница те Емира Кудузовића (38) из Лукавца и Дениса Карића (34) из Тузле.

За њих постоји основана сумња да су у групи коју је организирао Армин Шабановић починили продужено кривично дјело неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога.

“Они су оптужени да су у споменутој организираној групи у периоду од краја 2021. до октобра 2022. године на подручју Тузланског кантона и шире, са различитим улогама и задацима у групи, набављали, паковали, дистрибуирали и продавали опојне дрога амфетамин (спид), МДМА, марихуану и кокаин већем броју конзумената”, навели су из тузланског тужилаштва.

Оптужницом им се на терет ставља више од двадесет појединачних радњи набављања и продаје већих количина споменутих наркотика, након чега су новац од продаје дроге, како су навели из тужилаштва, предавали Армину Шабановићу.

“Армин и Санела Шабановић, Ризвић и Фочић су оптужени и за кривично дјело прање новца, односно да су илегални новац од продаје дроге и почињених кривичних дјела улагали у некретнине и покретне ствари. Уз оптужницу је предложено надлежном суду да се по правоснажности пресуде од споменутих одузме имовинска корист прибављена кривичним дјелима у износу од укупно оквирно 400.000 КМ у новцу, некретнинама и покретностима, а од тог износа више од 190.000 КМ од организатора групе Армина Шабановића. У предмету је проведена и финансијска истрага како би се утврдила имовинска корист прибављена кривичним дјелима”, саопштено је из Кантоналног тужилаштва у Тузли.

Поједини чланови групе су оптужени и за друга кривична дјела: насилничко понашање, протвправно лишење слободе, тешка тјелесна озљеда, недозвољено држање оружја или експлозивних материја и друга кривична дјела.

“Уз оптужницу је надлежном суду приложено око 1.000 различитих материјалних доказа. Поступајући тужилац је предложио да се оптуженима Армину Шабановићу, Армину Ризвићу, Ријаду Шабановићу, Џеваду Фочићу и Емиру Кудузовићу продужи мјера притвора након потврђивања оптужнице која може трајати најдуже још двије године уз контролу оправданости свака два мјесеца те да се Санели Шабановић, Џенити Халиловић и Денису Карићу продуже мјере забране напуштања боравишта”, истакнуто је из Тужилаштва ТК.

С друге стране, Кантонални суд у Тузли потврдио је оптужницу и против Мирнеса Џанановића (23), Аиде Мулавдић (25), Недима Гиротића (25), Амире Мулавдић (33) и Билала Мулавдића (59), сви из Грачанице, због постојања основане сумње да су у групи коју је организирао Џанановић починили продужено кривично дјело неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога.

“Они су оптужени да су током 2022. године у споменутој групи на подручју Грачанице набављали, паковали, дистрибуирали и продавали опојне дрога амфетамин (спид) и марихуана већем броју конзумената. Члановима групе, који су имали различите улоге и задатке, се на терет ставља да су починили најмање 14 појединачних радњи набаваљања и продаје доге и да су на тај начин себи прибавили одређену имовинску корист. Вођа групе, Мирнес Џанановић, оптужен је и за кривично дјело насилничко понашање”, додали су из Тужилаштва ТК.

Подсјећамо, истрагу у овим предметима Тужилаштво је провело у сарадњи са истражитељима Агенције за истрагу и заштиту БиХ (СИПА) и МУП-а ТК, а 5. октобра 2022. године године су обављени претреси на више локација на подручју Живиница, Грачанице, Тузле, Калесије и Бановића.

Током претреса објеката и особа те подузимањем других истражних радњи пронађено је око 20 килограма опојне дроге спид (амфетамин), као и друга наркотичка средства, а одузет је одређени износ новца, рачунари, лаптопи неколико пиштоља и муниција као и други предмети који се користе као доказни материјали, преноси Klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана