Изгорјела штала Драгољуба Вукелића из Первана: Голим рукама покушао да спаси стоку

Невена Бунић
Изгорјела штала Драгољуба Вукелића из Первана: Голим рукама покушао да спаси стоку

Бањалука - Мирис дима и паљевине ширили су се у петак двориштем Драгољуба Вукелића из бањалучког приградског насеља Перван, након што му је пожар прогутао шталу у којој су били крава, јуница, два бика и теле.

Ватра је планула у четвртак око 20 часова, а у то вријеме домаћин је спавао. Према причи мјештана, Вукелић је за пожар  сазнао након што га је телефоном назвао комшија који је видио дим.

- Драгољуб је одмах устао и покушао да уђе у шталу како би избавио животиње. Нажалост, није успио, јер су ланци којима је стока била везана били врели и није могао да их одвеже. Тада је и опекао руку, након чега је истрчао из објекта у пламену - рекао је један од комшија Вукелића.

Домаћин је и сам покушао да угаси ватру цријевом за воду, али безуспјешно. Убрзо су стигли ватрогасци са једним возилом, а у појачање је дошла и цистерна. Локализовали су ватру, али нису успјели да спасе животиње. Пожар је прогутао већи дио штале, као и жито и сијено које је било на спрату.  Вукелић није био расположен за изјаве.

- Јако сам потресен након свега, надам се да разумијете - рекао је Вукелић, који иначе живи сам.

У Первану нема доста насељених кућа, па Вукелић није могао да рачуна на помоћ најближих комшија у гашењу ватре. У околини углавном живе старији људи јер су се млађи одселили.

- Страшно је ово што се десило јер Драгољуб живи од стоке и сада је остао без примања. Не знам шта је изазвало пожар, иако је у четвртак цијели дан нестајало струје, па је могуће да је квар на електроинсталацијама крив за све - рекао је један мјештанин Первана.

Полиција је обавила увиђај под надзором инспектора за противпожарну заштиту.

- Према изјави власника, у пожару је изгорио дио штале у којем се налазило око 200 бала сјена и 1.000 килограма кукуруза, док су се од дима угушила два бика, двије краве и једно теле. О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног тужилаштва - навели су у Полицијској управи Бањалука.

Шеф Одсјека за послове Цивилне заштите Бањалука Младен Ћућун рекао је да су ватрогасци правовремено реаговали, али да нису успјели спасити животиње јер је пожар касно примијећен, односно касно су добили пријаву о пожару.

Горјела сјечка у “Инцелу”

Дрвена сјечка предузећа “Медекс” из Шипова изгорјела је у четвртак послијеподне на стоваришту у кругу предузећа “Инцел” у Бањалуци. Према ријечима директора овог предузећа, штета у пожару се процјењује на више од 150.000 КМ.

- И послије стављања пожара под контролу, наше екипе су и у петак дежурале какао вјетар не би опет потпалио ватру. Ватру је гасило 17 ватрогасаца са седам возила, а потрошено је око 200.000 литара воде - рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Бањалука Младен Ћућун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана