Из суднице: вједоци изјавили да их је оптужени Борислав Пиличић тукао

Глас Српске
Из суднице: вједоци изјавили да их је оптужени Борислав Пиличић тукао

БAЊA ЛУКA - Борислав Пиличић ме је тукао, и то дрвеним палицама и шлауфом за воду напуњеним оловом, а једном приликом ми је рекао: "Мене су твој стриц и стрина отхранили, а сада те могу тући".

Ово је јуче у бањолучком Окружном суду изјавио свједок оптужбе Миленко Ђурић на суђењу Бориславу Пиличићу, оптуженом за ратни злочин над заробљеним српским војницима и цивилима у Вечићима 1992. године.

Ђурић је испричао и да је видио како Пиличић са осталима туче друге заробљенике, између осталог Бору Лугића и Недјељка Поповића који су преминули од посљедица батинања.

- Пиличић је мене највише тукао. Тјерао нас је да хватамо муве, а онда бисмо добили онолико батина колико ухватимо мува - рекао је Ђурић.

И свједок оптужбе Јеленко Тепић рекао је јуче да га је Пиличић тукао. Испричао је да је оптужени био у групи која је натјерала Драшка Сакана да их туче палицом по босим табанима.

Оптужницом, коју заступа бањолучки окружни тужилац Бранко Митровић, Пиличић се сматра одговорним за злостављање заробљеника и за смрт  Лугића и Поповића. Наводи се да је злочине починио заједно са Мехмедом Билићем, званим Меша, који је у бјекству и са осуђеним Сулејманом Бербићем и Ћамилом Билићем. Ћамил Билић је добио 13, а Бербић 12 година затвора.

Према наводима оптужнице, они су од краја јула па до краја октобра 1992. године у Вечићима у подруму куће Хасима Хибића злостављали Тепића, Ђурића, Поповића, Лугића, Сакана, као и Сретка Поповића и Миленка Рогића из Котор Вароша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана