Из Србије дошли у пљачку златаре

Небојша Томашевић
Из Србије дошли у пљачку златаре

Бањалука, Бијељина - Марко Живковић (19), Симо Бингулац (20), Ненад Јеринић (20) и малољетни В. Н. (16) из Србије ухапшени су након што су опљачкали златару "Андреа" у згради "Екватор" у центру Бањалуке. Украли су накит вриједан око 5.000 марака.

Они су златару опљачкали у сриједу око 18.25 часова, а само пола сата касније откривени су у хостелу "Праг" у бањалучком насељу Лауш, гдје су им стављене лисице на руке.

У вријеме пљачке златаре нису били наоружани ни маскирани, а злато су буквално отели од раднице и побјегли.

Према ријечима власника златаре Зорана Радића, у сриједу увече су два младића тражила од његове супруге Вере, која је била у радњи, да им покаже ланчиће.

- По нагласку се могло закључити да су из Србије. Тражили су да разгледају златне огрлице и супруга им је извадила тацну с накитом. Један од њих је пробао ланчић, а други му је рекао да је тај танак и да проба дебљу огрлицу јер је љепша. Док им је Вера давала други ланчић, један је зграбио тацну са накитом и истрчали су из радње. Дио накита се просуо и остао, а дио су однијели, око осам ланчића. Побјегли су кроз хаустор зграде, а Вера је кренула да трчи за њима - испричао је власник златаре.

Он је додао да су пљачкаши планирали своје недјело јер нису за собом затворили врата златаре када су ушли.

- Иначе, на вратима је електронска брава и не могу се отворити док се иза пулта не притисне дугме. То су они изгледа схватили, па су само притворили врата када су ушли - казао је власник златаре.

Пљачкаши су послије крађе злата иза зграде "Екватор" бацили тацну и таксијем побјегли заједно са накитом. То су неки људи видјели и рекли полицији, што је олакшало њихов проналазак. Одмах након пријаве пљачке и изласка на терен полиција је организовала потрагу за пљачкашима и убрзао их лоцирала у хостелу "Праг" на Лаушу.

У ЦЈБ Бањалука су, не откривајући идентитет осумњичених, казали да су у хостелу у насељу Лауш затекли М. Ж, С. Б,

Н. Ј. и једног малољетног мушкарца.

- Утврђено је да су они починили пљачку у златари. Претресом соба гдје су били пронађен је дио украденог златног накита, дробилица за марихуану, пластични разбијач стакла, мобилни телефони и друго - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Додали су да су осумњичени након испитивања предати у надлежност бањалучког Окружног тужилаштва. Ухапшени су познати полицији у Србији по крађама и пљачкама.

Златара "Андреа" је на мети пљачкаша до сада била пет пута. Једном је крађу починио младић са Старчевице, а опљачкана је и њихова златара у Котор Варошу, када је украден накит вриједан 50.000 марака.

Путују и отимају

Прије него што су опљачкали златару "Андреа" у Бањалуци, пљачкаши из Србије прво су опљачкали мјењачницу у Кљајићима код Сомбора. За ову пљачку користили су украдени "фијат пунто", који су продали. Потом су аутобусом дошли у Бијељину, гдје су се проводили и трошили новац из мјењачнице. Када су све спискали, 1. септембра стигли су у Бањалуку у нови "подухват".

Наногица

За Ненадом Јеринићем полиција из Србије је расписала и потјерницу. Он на нози има специјалну електронску наногицу за праћење због чињења кривичних дјела, али је ту справу успио да онеспособи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана