Истрага о погибији ловца из Модриче: Нагазио на комшијину експлозивну замку за дивљач

Небојша Томашевић
Истрага о погибији ловца из Модриче: Нагазио на комшијину експлозивну замку за дивљач

Модрича - Истрагом о смрти Саве Марковића (53) из Модриче, који је погинуо у недјељу ујутро у Дугом Пољу, утврђено је да је случајно активирао бомбу коју је поставио његов комшија Ранко Радуловић (21) у поље кукуруза да би усјеве бранио од дивљих свиња, сазнаје “Глас Српске”.

Несрећни Марковић је ишао у лов те је пролазећи кроз комшијино кукурузиште наишао на “паклену замку”, која га је усмртила. Радуловић је први чуо експлозију и одмах је отрчао до њиве гдје је нашао мртвог комшију, па је позвао полицију. Међутим, он, како сазнајемо, није одмах рекао да је поставио бомбу, већ је то признао тек накнадно притиснут доказима.

- Полицији је само пријавио да је пронашао тешко рањеног комшију који је изрешетан гелерима. Казао је да је прије тога чуо експлозију и да не зна да ли је комшија жив или мртав. Полицијска патрола је одмах изашла на терен да би утврдила о чему је ријеч. Послат је и деминерски дим да би прегледао мјесто несреће и обезбиједио га за увиђај - казао је извор близак истрази.

Према ријечима саговорника “Гласа Српске”, након прегледа терена утврђено је да је Марковић страдао од ручне бомбе која је највјероватније била постављена и да у близини несреће нема других експлозивних направа.

- Све је указивало на то да је “кашикара” била постављена као замка и да је страдали није уочио па ју је ходајући активирао. Полиција је након тог сазнања поново испитала Радуловића и он је признао да је поставио бомбу да би одвратио дивљач која му пустоши усјеве - рекао је наш извор.

Како још сазнајемо, осумњичени Радуловић је истакао да није могао да претпостави да ће на бомбу налетјети неко од комшија или других људи.

Полицијска управа Добој, наводећи иницијале, саопштила је да Радуловића терете за изазивање опште опасности.

- Против Р. Р. ће бити поднесен извјештај Окружном тужилаштву у Добоју због изазивања опште опасности - појаснили су у ПУ Добој, не наводећи више детаља.

Погибија Марковића је други сличан случај страдања у експлозији у посљедњих неколико дана на подручју Републике Српске. Драган Поповић (60) из Приједора погинуо је уторак прошле седмице приликом активирања ручне бомбе у мјесту Јелићка. До несреће је дошло када је “паклену направу” покушао да постави на ограду око кукуруза да би усмртио дивље свиње које су му пустошиле усјеве. Наводно је за осигурач бомбе свезао канап и када ју је покушао да прикачи на тарабу она му је испала па је дошло до експлозије.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске за кривично дјело изазивање опште опасности, које се на терет ставља Ранку Радуловићу, може се изрећи казна затвора до максимално десет година. Минимална казна за то дјело је година затвора, а теже казне су предвиђене уколико је усљед почињења поменутог кривичног дјела неко погинуо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана