Инспектору Пореске управе РС лисице на руке због мита

Небојша Томашевић
Инспектору Пореске управе РС лисице на руке због мита

Бањалука - Инспектор Пореске управе Републике Српске Стеван Тешић ухапшен је јуче због сумње да је починио кривично дјело примање мита, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске наводећи његове иницијале.

Према незваничним информацијама, Тешић није успио да узме новац прије него што су му стављене лисице на руке, али га је наводно тражио.

Извор близак истрази рекао је да је инспектора полиција пратила дуже вријеме, а ухапшен је на радном мјесту у канцеларији Пореске управе у Бањалуци.

У МУП-у РС нису наводили никакве детаље о овом случају, тако да није познато на који начин и гдје је Тешић починио кривично дјело за које га терете.

- Осумњичени ће након саслушања уз извјештај о кривичном дјелу бити предат у надлежност Републичког тужилаштва - рекли су у полицији.

Више детаља нису могли да кажу ни у Републичком тужилаштву.

- Након што осумњиченог испита надлежни тужилац, биће одлучено да ли ће за њега бити тражен притвор или нека друга мјера - рекли су у Тужилаштву.

До закључења овог броја "Гласа Српске" није било завршено саслушање Тешића.

Ово није први случај да порески или тржишни инспектори буду ухапшени због мита. У посљедњих неколико година више инспектора осуђено је због овог дјела. Републички тржишни инспектор Марјана Вучковић у новембру прошле године осуђена је у Врховном суду РС на девет мјесеци затвора јер је узела мито од 500 марака. Она је током суђења изјавила да не би узела новац "да није био од срца". У децембру 2014. године инспектор ПУРС-а Жељко Орељ из Бањалуке осуђен је на двије године и шест мјесеци затвора због примања мита од 500 марака. Те године на по двије године затвора осуђени су и инспектори Пореске управе Драган Никић из Добоја и Саша Благојевић из Бијељине због примања мита од 15.000 марака. Десимир Комљеновић из Кнежева осуђен је 2011. године на десет мјесеци затвора због примања 2.000 марака мита.

Пореска управа

У Пореској управи РС су истакли да подржавају активности полиције и тужилаштва на сузбијању корупције и криминала.

- Након што добијемо званичне информације о овом предмету, биће одлучено о покретању дисциплинског поступка против осумњиченог инспектора. Пореска управа овом приликом позива грађане да пријаве сваки облик коруптивног понашања наших службеника - саопштено је из Пореске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана