Храбри ватрогасци одвратили младића од покушаја самоубиства: Легендо, не скачи, ништа није вриједно твог живота

Невена Бунић
Храбри ватрогасци одвратили младића од покушаја самоубиства: Легендо, не скачи, ништа није вриједно твог живота

Бањалука - Сви ми имамо проблема, ниси једини. Легендо, немој да скочиш, шта год да се десило, знај да није вриједно твог живота.

Овим ријечима ватрогасци Огњен Медаковић (30) и Ђорђе Ваван (28) из Бањалуке обраћали су се Ж. П. (21) наговарајући га да са жељезничког моста у насељу Чесма не скочи у Врбас.

Ватрогасци су у недјељу пола сата прије поноћи добили пријаву да двадесетједногодишњак жели да скочи у ријеку, а на лицу мјеста већ је били полиција и хитна помоћ.

С обзиром на то да није било преговарача, Медаковић, Ваван и полицајац Александар Јанковић почели да одвраћају младића од намјере да одузме себи живот.

- У почетку је стајао на ивици моста, да би затим сјео. Није желио да разговара с нама, тјерао нас је. Послије неког времена успио сам му прићи на неких пет метара, приближавајући се корак по корак - почиње причу ватрогасац Огњен Медаковић, који је био главни преговарач у одвраћању очајног младића од намјере да се убије.

Каже да му је бар мало лакнуло када је схватио да га младић слуша.

- Говорио сам му да ничији живот није лак. Младић је стално понављао: „Немам ја живота, у проблемима сам.“ Није говорио конкретно шта га мучи. Говорио сам му: „Што ти то треба, знаш ли колико је Врбас хладан?“ Био је крупнији, обучен у тренерку, није ми дјеловао као неки наркоман или алкохоличар - рекао је овај храбри ватрогасац.

Док га је Медаковић запричавао, други ватрогасац Ваван и полицајац Јанковић пришли су му с леђа, ухватили га за руке и успјели га савладати.

- Сва тројица смо га држали до доласка полиције. Мало се отимао, али је послије неког времена одустао. И тада смо причали, питао сам га зашто је то урадио, али није одговарао - истакао је Медаковић.

Додао је да га је дубоко дирнула туга и безнађе које је прочитао у очима несрећног младића.

- Било ми га је жао. Како бисмо га спријечили да науди себи, ставили смо му лисице, након чега га је одвезло возило хитне помоћи. Мислим да сам му успио прићи зато што сам ватрогасац, док би полицајца можда одбио, јер има и оних који зазиру од плаве униформе - казао је Медаковић.

Ваван, који је такође пружио руку спаса Медаковићу, рекао је да је преговарање и убјеђивање трајало 20-ак минута.

- Мислим да смо добро промислили шта треба да урадимо и спасимо један млади живот. Лагано смо му прилазили. Све вријеме је гледао у Огњена и мене, који смо полако ходали, док је други полицајац прилазио са друге стране. Кад год је погледао у воду, пришли смо му један корак. Након неког времена успјели смо га извући са ивице моста на средину пруге - рекао је Ваван.

Додао је да су ризичне акције спасавања угрожених свакодневица у послу ватрогасаца.

  • Радим као ватрогасац већ осам година и учествовао сам у  спасавању унесрећених из саобраћајки, запаљених станова и кућа. Имали смо случајеве да људи пријете да ће скочити са зграде, а извлачили смо и утопљенике из ријека. То је дио нашег посла, а ми се трудимо да га што боље обављамо - рекао је Ваван.

Брза реакција

У Полицијској управи Бањалука рекли су да је акција спасавања била успјешна захваљујући брзој реакцији и промишљености спасилаца.

- Спасиоци су се прилагодили ситуацији и почели комуникацију са младићем, након чега су искористили његову непажњу и ухватили га с леђа, чиме је спријечен у намјери да скочи. Након тога смјештен је у одговарајућу здравствену установу - рекли су у Полицијској управи Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана