Граничнa полицијa хапси кријумчаре људи: На мигрантима "зарадили" шест милиона

ГС
Граничнa полицијa хапси кријумчаре људи: На мигрантима "зарадили" шест милиона

САРАЈЕВО - Гранична полиција БиХ јутрос је покренула акцију ”Пирамида” усмјерену на спречавање организованог кријумчарења миграната.

Акција се спроводи по налогу Тужилаштва БиХ и у току су претреси на 16 локација широм БиХ. Претреси се вршњ у Бихаћу, Цазину, Брези, Високом, Сарајеву, Какњу и Великој Кладуши.

-До сада је пронађено 14 особа које се сумњиче да су починили кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната и кријумчарење особа. Осумњичени су били дио међународне криминалне групе која је у посљедњих шест мјесеци, преко терирорије БиХ, покушала да прокријумчари или је прокријумчарила више од 600 особа, међу којима је 100 малољетника - рекла је портпарол ГП БиХ Франка Вицан, преноси АТВ.

Она каже да прелиминарни подаци указују да је ова криминална група у протеклих шест мјесеци остварила новчану корист већу од шест милиона марака.

-Гранична полиција је носилац активности, а акција се спроводи заједно са МУП-ом Хрватске и Европолом. У акцији учествује преко 150 полицијских службеника, а подршку пружа МУП-а Унско-санског кантона. Током истрагу подршку су пружали Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ и Служба за послове са странцима - наводе у ГП БиХ.

Додају да ГП БиХ наставља да предузима мјере на спречавању кријумчарења људи.

-Током прошле и у прва три мјесеца ове године полицијски службеници Граничне полиције БиХ су, због постојања основа сумње да су починили 110 кривичних дјела кријумчарења људи, надлежним тужилаштвима поднијели 83 службена извјештаја против 177 особа -  саопштено је из ГП БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана