Гранична полиција БиХ тврди да осуђеног педофила штите два закона

ГС
Гранична полиција БиХ тврди да осуђеног педофила штите два закона

Гранична полиција (ГП) БиХ не жели да открије како је осуђени педофил Ивица Мишковић (65) из Какња, након што је побјегао из Основног суда у Бањалуци, прешао у Хрватску, позивајући се на два закона која им то, како тврде, онемогућавају.

ГП БиХ су Независне, наиме, још 22. новембра питале да ли је он прешао неки гранични прелаз, те уколико јесте, који, којег датума и у колико часова, те зашто га нису спријечили у преласку границе, односно ухапсили, али су остале ускраћене за конкретан одговор.

"Ради заштите особних података нисмо у могућности доставити вам информацију о преласку државне границе предметне особе. Наиме, сукладно одредбама Закона о граничној контроли и Закона о заштити особних података, особни подаци о преласку државне границе могу се доставити само тијелима надлежним за спречавање и откривање казнених дјела и прекршаја и опасности по јавну сигурност, правни поредак и државну сигурност", рекли су нам јуче из ГП БиХ.

Међутим, поменути лист је одмах потом тражио и званично мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ, одакле је добио недвосмислен и јасан одговор.

"Уколико је ријеч о објави информације од јавног интереса нема сметњи да се таква информација објави са становишта Закона о заштити особних података", речено је из Агенције за заштиту личних података БиХ.

Дакле, може се закључити да су у Граничној полицији БиХ процијенили да није у јавном интересу стравичан и узнемирујући случај о којем пишу десетине медија из БиХ, али и Хрватске, у коју је Мишковић побјегао. 

Поставља се онда питање и ко може гарантовати да он, када је већ једном успио, неће поново пронаћи рупу на граници и вратити се у БиХ.

Штавише, треба нагласити и да је мајка дјевојчице, а која је, према првостепеној пресуди, Мишковићева жртва, навела да страхује за безбједност своје дјеце. Али, упркос томе, чини се да се наше институције још нису помјериле с мртве тачке у процесу захтјева да он буде изручен у БиХ.

"Увидом у информацијски систем Министарства правде БиХ утврђено је да овај предмет не пролази нашу евиденцију, односно до данас није запримљен. Имајући у виду да је Министарство правде БиХ само средишње тијело везе у поступцима пружања међународне правне помоћи, о евентуалном покретању неког поступка одлучује искључиво мјеродавни суд или тужитељство у БиХ", речено је јуче за "Независне новине" из Министарства правде БиХ.

Мишковић је, подсјетимо, побјегао 7. новембра из Основног суда у Бањалуци, након што је због четири обљубе над дјевојчицом осуђен на укупно четири године робије. Три седмице касније у овом суду тврде да услови за захтјев за изручење бјегунца још нису стечени.

"Основни суд Бањалука предузима све потребне мјере и радње према надлежним органима имајући у виду тренутну процесну фазу у предмету, те истичемо да ће бити предузете све радње за изручење осуђеног И.М. када се за то стекну законом прописани услови, као и услови прописани Споразумом о пружању правне помоћи у кривичним стварима између БиХ и Хрватске", рекли су за "Независне новине" из Основног суда у Бањалуци.

И док тромо правосуђе у БиХ још тапка у мјесту, Мишковић као слободан човјек шета Загребом, обилази редакције тамошњих медија и тријумфално објашњава како је успио преварити наше институције.

"На суду сам био, искочио кроз прозор и побјегао. Бициклом сам прешао на црно. До Новог (Града) сам возио, ишао сам на Приједор, па у Двору доле прешао", изјавио је Мишковић.

Формиран предмет у Тужилаштву

Случајем бјекства осуђеног педофила Ивице Мишковића из зграде Основног суда бави се и Окружно јавно тужилаштво Бањалука. Пријава им је стигла и предмет су формирали.

"По запримању пријаве ово тужилаштво је формирало предмет. Поступајући тужилац упутио је захтјев Полицијској управи Бањалука за предузимањем мјера и радњи по достављеној пријави", рекли су јуче за "Независне новине" из Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Гранична полиција БиХ не жели да открије детаље о преласку Ивице Мишковића у Хрватску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана