Граничар крао новац из пртљага путника

Сања Амиџић
Граничар крао новац из пртљага путника

Сарајево - Гранични полицајац на Аеродрому Сарајево Александар Пекић осуђен је у Суду БиХ на седам мјесеци затвора јер је из пртљага путника крао новац.

Пекићу је због злоупотребе службеног положаја уз затворску казну изречена и мјера забране вршења службене дужности у трајању од три године од момента изрицања правоснажне пресуде.

Тужилаштво БиХ граничара је теретило да је од фебруара до марта прошле године као вођа тима на прегледу пасоша на сарајевском Аеродрому, у намјери стицања противправне имовинске користи, током прегледа пртљага путника у више наврата из торби крао новац.

Пекић је ухапшен у марту прошле године након што је откривен да је током прегледа пртљага лета из Истанбула једном држављанину Турске, БиХ и Туниса узео одређену суму новца и ствари.

Тада је током претреса службених просторија које је користио осумњичени пронађен украдени новац и предмети који су одузети.

Да су гранични полицајци БиХ и раније пунили рубрике црне хронике због кривичних дјела говори податак да је лани у великој акцији Федералне управе полиција због шверца дроге  ухапшено осам особа међу којима је био и граничар О. М.

Акција под називом "Меган 1" спроведена је на подручју Мостара, Широког Бријега и Љубушког. Полиција је ухапшене теретила да су као организована криминална група шверцовали дрогу и зеленашили.

Тада је претресено девет локација гдје је заплијењена одређена количина спида, хероина и канабиса, оружје и мобилни телефони.

На сузбијању шверца дроге само три године раније у акцији "Круг" такође је ухапшено осам особа међу којима је био гранични полицајац Р. Ч. Група је терећена да је набављала дрогу коју је растурала на подручју Приједора, Новог Града и Градишке. Полиција је тада заплијенила и одређену количину наркотика.

Шверц на граници

Осам граничних полицајаца ухапшено је прије три године у акцији "Паук" због шверца стоке. Они су терећени да су као дио организоване криминалне групе кријумчарили стоку из Србије у БиХ и тако зарадили више милиона марака. Током ове акције ухапшено је 58 особа а претресом код њих је укупно пронађено и одузето 450.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана