Европол се огласио о акцији ”Мозаик 2023”

ГС
Европол се огласио о акцији ”Мозаик 2023”

О акцији ”Мозаик 2023” огласила се и Европска полиција (ЕВРОПОЛ), наводећи да је током операције идентификовано 39 осумњичених за искориштавање дјеце за порнографију у осам земаља, те да је пружена заштита двјема жртвама.

”Операција је трајала од 6. до 17. новембра. Извршена је 41 рација у осам земаља, а три осумњичена су већ ухапшена или оптужена за злочине у вези са дистрибуцијом слика злостављане дјеце. Током акције одузето је више од 200 предмета који садрже фотографије и видео снимке сексуалног злостављања дјеце, укључујући рачуна, компјутерске сервере и меморијске картице”, саопштио је Европол.

Улога Европске полиција било је омогућавање размјене информација између свих земаља укључених у акцију.

У Европолу подсјећају да су покренули превентивну кампању ”Реци не!” (Say no!), која је стављена на располагање свим земљама у региону Западног Балкана, преноси АТВ.

Кампања укључује 10-минутни видео који приказује двоје тинејџера, дјечака и дјевојчицу, како их криминална организација искориштава на мрежи за финансијску добит, односно појединачни сексуални преступник на интернету који тражи додатни сексуални материјал.

Видео садржи савјете о томе како се такви злочини могу пријавити полицији и како уопште избјећи да постанете жртва, а можете га погледати у наставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана